Welkom in Montenegro


De uitspraak ‘klein maar fijn’ is vast bedacht voor Montenegro, aangezien het land alles heeft: van hoge bergen tot schitterende stranden.

Tot het uiterste

Sinds het Romeinse Rijk 1600 jaar geleden in tweeën is gedeeld, staat Montenegro precies op de grens tussen oost en west. De rijkdom van de historische cultuur kun je terugvinden in de mozaïekvloeren van Romeinse villa’s, flamboyante orthodoxe kloosters, sierlijke katholieke kerken, elegante minaretten van moskeeën en de sterke forten die door verschillende leiders gebouwd zijn die om het land hebben gestreden. De afgelopen 50 jaar leeft het land in de nasleep van de Koude Oorlog als ongebonden communistische staat, onafhankelijk van zowel het Oostblok als het Westen. Het is een fascinerende plek voor iedereen die ook maar enige interesse heeft in Europese geschiedenis.

De natuur in

Wanneer de stranden zich vullen met Oost-Europese zonaanbidders kunnen onverschrokken reizigers de massa omzeilen met een bezoek aan de ruige bergen van Durmitor en Prokletije, het oerwoud van Biogradska Gora, of één van de vele stadjes en dorpjes waar de gewone Montenegrijnen genieten van het dagelijks leven. Ga wandelen, paardrijden, mountainbiken of kajakken naar een obscure plek en waan je even in een wereld waar je helemaal alleen kunt zijn. Maar vergeet niet, dit is ook het land waar beren en wolven nog steeds in het wild leven.

Een warm welkom

Je kunt er niet omheen, bijna iedere reisgids bestempelt Montenegro als de nieuwste hippe bestemming. Hoewel het land eindelijk in de schijnwerpers staat die het verdient, zijn de mensen nog heel gewoon gebleven. Ze zijn openhartig, gezellig en charmant. In tegenstelling tot andere opkomende reisbestemmingen staat het lastigvallen en bestelen van toeristen niet hoog op de Montenegrijnse prioriteitenlijst. Je hebt meer kans dat je spontaan een knuffel krijgt dan bestolen wordt. Overal, van hoog in de bergen tot beneden aan de kust, kun je genieten van de gastvrijheid van de bevolking. Bereid je voor, want je komt minstens vijf kilo zwaarder terug: deze mensen schotelen je nog meer eten voor dan je oma.

Waar land en zee elkaar ontmoeten

Ondanks dat de kustlijn nog geen 300 kilometer lang is, heeft het een paar van de spectaculairste zeezichten van Europa. De bergen staan in scherp contrast met de heldere wateren. Oeroude ommuurde dorpjes prijken op de rotsen. In de zomer wordt je omringd door de geuren van wilde kruiden, coniferen en Mediterrane bloemen. Dit - en nog veel meer - is in een landje gepropt dat drie keer zo klein als Nederland.

Openingsbeeld: istankov / iStock