Welkom in Monaco


Met slechts 200 hectare mag dit prinsdom dan wel het een-na-kleinste landje van de wereld (alleen het Vaticaan is kleiner) zijn, maar wat ontbreekt in grootte wordt gecompenseerd in levendigheid.

Al sinds het begin van de jaren 20 trekt het land veel rijke mensen en levensgenieters aan. Daarnaast is het ook een van de beruchtste belastingparadijzen ter wereld (inwoners betalen geen inkomstenbelasting). Ook staat Monaco bekend om de jaarlijkse Formule 1 Grand Prix, die sinds 1929 ieder jaar in mei wordt georganiseerd.

Ondanks zijn wonderbaarlijke rijkdom is Monaco bij lange na niet de mooiste plek aan de Franse Rivièra: het is eigenlijk gewoon een ode aan beton en glas, vol grote hotels en flats die als dominosteentjes in de heuvels staan. De verwarrende straten liggen kriskras door elkaar - alsof het verwarde wandelaars opzettelijk moeilijk is gemaakt.

De rotspunt bekend als Le Rocher is een ander verhaal. Daar prijkt het koninklijk paleis, omringd door de charmante oude stad: een heel andere wereld dan Monte Carlo’s wolkenkrabbers en jachthavens.

Openingsbeeld: Damiano_Mariotti / iStock

Laat je inspireren