Welkom in Valletta


Valletta is de minihoofdstad van Malta, door de Johannieter Orde gebouwd op een schiereiland van slechts 1 kilometer bij 600 meter. De oprichter van de stad stelde destijds dat Valletta ‘een stad door heren, voor heren’ moest worden en de stad heeft die 16de-eeuwse elegantie grotendeels kunnen behouden.

Het is dan wel klein, maar de stad is overladen met prachtige uitzichten: toen Unesco Valetta benoemde tot Werelderfgoedlocatie, werd de stad beschreven als ‘een van de meest geconcentreerde historische gebieden in de wereld.’

De City Gate, het parlementsgebouw en de opera, alle ontworpen door Renzo Piano, hebben het stadsbeeld aanzienlijk veranderd en wat leven in de brouwerij gebracht. Deze moderne bezienswaardigheden, plus Valletta’s benoeming als Europese Cultuurhoofdstad voor 2018, hebben gezorgd voor de wedergeboorte van de stad: er zijn tal van nieuwe musea, gerestaureerde forten, plus nieuwe hotels, bars en restaurants in verbouwde 16de-eeuwse herenhuizen.

Zelfs de buitenwijken van Valletta zijn het bezoeken waard: maak de prachtige veertocht naar de Three Cities, of bezoek het verbluffende prehistorische Hal Saflieni Hypogeum.

Openingsbeeld: danilovi / iStock