Welkom in Mdina


De mysterieuze, ommuurde Arabische stad prijkt bovenop de top van een heuvel en is een wereld van verschil met modern Malta. De verborgen straatjes hebben fantastisch architecturaal detail te bieden en zijn een goede ontsnapping aan de dagjesmensen die vooral op de hoofdstraat blijven.

De citadel Mdina werd al versterkt in 1000 v.Chr., toen de Feniciërs een beschermende muur bouwden en hun nederzetting Malet noemden, wat ‘plek van bescherming’ betekent. De Romeinen bouwden hier een grote stad en noemden het Melita. De stad kreeg pas de naam Mdina toen de Arabieren arriveerden in de 9de eeuw – Mdina is Arabisch voor “ommuurde stad.” Ze bouwden sterke muren en groeven een diepe vestinggracht tussen Mdina en de omliggende buitenwijken (rabat in het Arabisch). De gracht is recentelijk omgetoverd tot een tuin met surrealistisch keurige gazons, de perfecte plek voor een fijne wandeling en regelmatig de locatie voor festivals.

In de middeleeuwen werd Mdina ook wel Cittá Notabile genoemd – de Nobele stad. De stad was erg geliefd onder de Maltese aristocratie en was de zetel van de universitá (de Raad van Bestuur). De Johannieter Orde, die een voornamelijk mariene kracht was, maakten van Grand Harbour en Valletta hun activiteitencentrum. Mdina werd naar de achtergrond gedrukt als vakantiebestemming voor de rijken. Vandaag de dag wordt de stad, met haar gigantische muren en vredige, schaduwrijke straten, vaak de Stille Stad genoemd, een bijnaam die vooral na zonsondergang erg toepasselijk is.

Openingsbeeld: zheka-boss / iStock

 

Laat je inspireren