Welkom in Malta


Klein Malta kent de wereld aan diversiteit. Je vindt er prehistorische tempels, kliffen vol fossielen, verstopte grotten, prachtige plekken om te duiken en intense geschiedenis.

De diepblauwe zee

Het landschap van Malta is een groot contrast: rotsachtige kust, die eindigt in duizelingwekkende leistenen kliffen, en verstopte baaien met kristalhelder water en gouden stranden. De vele havens van het eiland liggen vol met boten: je kunt te water in een traditioneel blauw bootje, grote yachts of een speedboot. Snorkelaars en duikers kunnen hun hart ophalen in de onderwaterwereld van grotten, rotsen en wrakken.

Een mediterrane cocktail

Malta is hardnekkig katholiek, maar kent daarnaast ook een verbazingwekkende mix aan culturen die over de jaren zijn samengekomen. Traditioneel Maltees voedsel is een mix van Siciliaans en smaken uit het Midden-Oosten, waarbij gebruikgemaakt wordt van lokale ingrediënten zoals konijn en honing. De Maltese mensen zijn warm en gastvrij: als je er de weg vraagt zijn locals vaak bereid om even met je mee te lopen om de weg te wijzen. Er is genoeg moderne luxe, maar er zijn ook gedeeltes waar je het gevoel hebt terug in de tijd te reizen. Vooral in Gozo, waar gigantische kerken boven kleine dorpjes uittorenen.

Prehistorisch en futuristisch

Malta’s geografische ligging is in het centrum van de Mediterraan, wat het een strategisch aantrekkelijke plek maakte, met de nodige gevechten tot gevolg. Om daartegen te beschermen liggen de eilanden vol met grote boven- en ondergrondse defensies. De hoofdstad Valletta is gebouwd door de ridders van Sint Johannes. Mdina en Victoria zijn een soort forten in de bergen en langs de kust staan wachttorens. Zelfs Malta’s vissersbootjes weerspiegelen het verleden: hun boegen zijn beschilderd met ogen net als de boten van hun Fenicische voorouders.

Mysterieuze Oudheid

De verrassende prehistorische plaatsen van Malta en Gozo zijn gemaakt door tempelbouwers die miniatuurfiguurtjes en sculpturen van dikke vrouwen hebben achtergelaten, die te zien zijn in Malta’s fascinerende musea. In de openlucht staan nog vele gigantische tempels en torens uit verschillende tijdperken, die nog altijd over de zee uitkijken. Maar de bijzonderste plek is onder de grond: Hal Saflieni Hypogeum, een 5000 jaar oude necropolis die uit de rotsen is gekerfd.

Openingsbeeld: danilovi / iStock