Welkom in Skopje


In de afgelopen jaren is het centrum van Skopje (Скопје), gelegen langs de oevers van de rivier, veranderd in een decor voor een eeuwenoude beschaving. Torenhoge standbeelden van krijgers kijken op je neer en de glanzende, Italiaans aandoende machtsgebouwen geven je een erg klein gevoel. Met marmer beklede musea liggen dicht tegen elkaar naast de nieuwe hypnotiserende megafonteinen. 

Deze constructiewaanzin is het gevolg van een controversieel, nationalistisch project genaamd “Skopje 2014” – nog steeds gaande – dat is geïmplementeerd dor de Macedonische overheid onder premier Nikola Gruevski. Afgezien van de verschillende meningen over dit project kan niemand ontkennen dat de hoofdstad van Macedonië hierdoor is veranderd in een gezellige Balkan-metropool – soms wat surrealistisch en opzichtig misschien, maar nooit saai.

En vrees niet: achter dit laagje fineer heeft Skopje een authentiek historisch stadshart dat net zoveel aandacht verdient als de nieuwe stadswonderen. Bezienswaardigheden uit de Ottomaanse en Byzantijnse eeuwen zijn volop te vinden rondom de prachtige Čaršija (oude Turkse bazaar), die wordt omringd door 15de-eeuwse Kameni Most (Stenen brug) en het Fort Skopje – beschermer van de stad sinds de 15de eeuw.

Openingsbeeld: zefart / iStock