Welkom in Vilnius


Vilnius, de barokke schoonheid van het Baltische gebied, is een stad met immense allure. De stad is met afstand de populairste trekpleister van het land en trekt reizigers aan als vliegen op stroop. Vilnius heeft een simpele, zelfverzekerde charme en een warme, gouden gloed waarbij je het hele jaar door verlangt naar lange midzomeravonden.

De hoofdstad van Litouwen ligt dan wel ver naar het noorden en het oosten, maar het heeft een typisch continentale uitstraling, met het grootste barokke centrum van Europa. Als je de stad bekijkt vanuit een luchtballon is het stadsgezicht - dat wordt overladen met ontelbare orthodoxe en katholieke kerktorens – eruit als een gigantisch spijkerbed. Vanaf de grond is de stad een mix van kronkelende straatjes, vervallen hoekjes, prachtige uitzichten vanaf heuveltoppen en traditionele kunstenaarswerkplaatsen – en dat alles in een stad die zo klein is dat het soms wel een dorp lijkt.

Maar men heeft hier niet altijd voorspoed gekend. De stad kent ook herinneringen aan verlies en pijn: van de verschrikkelijke martelkamers van de KGB, tot de getto’s, waar de Joodse gemeenschap werd verzameld voordat ze door de Nazi’s werden vermoord. Maar de geest van vrijheid en verzet is overgebleven en de stad werkt aan een nieuwe identiteit door het combineren van het verleden, het heden en de toekomst: een mengelmoes van heerlijk eten, een geweldig nachtleven en glanzende nieuwe wolkenkrabbers.

Openingsbeeld: ewg3D / iStock