Welkom in Litouwen


Trots en onafhankelijk Litouwen (Lietuva), het land van bos en water, wordt steeds vaker erkend als een van Europa’s juweeltjes. Deze zuidelijkste Baltische staat is een kleine republiek, populair onder natuurliefhebbers, hoewel het in stedelijk landschap ook aan niets ontbreekt.

De grootste bezienswaardigheid van Litouwen is de prachtige Baltische kustlijn, in het bijzonder de sliert wit zand, de Koerse Schoorwal geheten. Afgelegen natuurgebieden aan de kust trekken duizenden migrerende vogels. In het binnenland waken uitgestrekte bossen over de heldere meren.

De hoofdstad Vilnius is een populaire verzamelplek voor artiesten, met zijn oude binnenplaatsen, geplaveide straatjes en barokkerken die tot leven gebracht worden met de kleurrijke, optimistische hedendaagse cultuur.

Iets verderop zijn de overblijfselen van het Sovjettijdperk te zien: een ongebruikte nucleaire raketbasis (nu een museum over de Koude Oorlog) en een Sovjetbeeldenpark zijn de herinneringen aan een donker verleden. De Heuvel der Kruisen en de tuin van Orvidas representeren het aanhoudende geloof in het land.

Openingsbeeld: iiokua / iStock