Welkom in Zagreb


Zagreb heeft de cultuur, kunst, muziek, architectuur, gastronomie en vele andere zaken die een hoofdstad écht mooi te maken. Het is dan ook geen verassing dat het aantal bezoekers de laatste jaren flink is gestegen. Naast de aantrekkelijke kusten van Kroatië, lijkt nu ook Zagreb eindelijk ontdekt te zijn.

De stad is een bijzonder gezicht: een mix van strakke, Oostenrijks-Hongaarse architectuur en bruuske, socialistische bouwwerken, die soms wat onwennig lijkt. Deze kleine metropool is perfect voor stadswandelingen, een bakje koffie in de immer volgepakte koffiezaken, een bezoek aan musea en kunstgalerijen en voor het genieten van theater, concerten en film. Je kunt er met gemak het hele jaar buiten zijn: in de zomer beweegt men zich richting het zuidwestelijke Jarun-meer om te zwemmen of zeilen, of een dansje te wagen in clubs aan de waterkant; in de winter wordt er volop geskied op de Medvednica (slechts een korte tram- of busrit van de stad vandaan).

De grootste blikvanger van de stad, de Sint Stefanus, staat al jaren in de steigers. Na een aardbeving in 1880 is de buitenkant van de kathedraal opnieuw opgebouwd, maar uit zulke kwalitatief laagwaardige stenen dat het gebouw nauwelijks standhoudt.

Openingsbeeld: iascic / iStock