Welkom in Kroatië


Zijn jouw Mediterrane dromen ook gevuld met zwoele zomerdagen bij saffierblauwe wateren in de schaduw van een oud, ommuurd stadje? Dan is Kroatië de ideale plek om je dromen te verwezenlijken.

De Kroatische Kust

De prachtige Kroatische kustlijn, boordevol eilandjes, is absoluut ’s lands hoofdact. Het eerste wat je zal opvallen is de sprankelende helderheid van het water. Naast het fonkelend witte kiezelstrand glimt het water met een juweelachtige intensiteit vol kleuren als smaragd en saffier. Er zijn lange zand- en kiezelstranden – ideaal om wat luie dagen te loungen en die stapel schaamteloze bouquetromans weg te werken. Als dat allemaal te veel ontspanning voor je is, zijn er ook talloze wateractiviteiten die je uit de lounge-modus kunnen krijgen – snorkelen, duiken, kajakken, windsurfen en zeilen, om er maar een paar te noemen.

Echte schoonheid zit van binnen

Scheur je blik even los van de sprankelende wateren en de kans is groot dat je een machtig gebergte in het vizier krijgt. De Dinarische Alpen, die strekken van Italië tot Albanië, omarmt een groot deel van de kustlijn. De karst in het kalksteen heeft een wonderland van steile bergtoppen, grotten, riviervalleien, watervallen en bijzonder fotogenieke meertjes achtergelaten. Wanneer je verder het land intrekt betreed je het vlakkere, uitgestrekte landbouwgebied. De sportieve types zullen hier een overdaad aan mogelijkheden voor hiken en mountainbiken vinden – terwijl de meer avontuurlijke mens zich kan verliezen in bergbeklimmen, raften en de kabelbanen.

Op de rand van keizerrijken

Vanwege de precaire positionering tussen de Balkan en Centraal-Europa is Kroatië in zijn roerige verleden tussen vele koninkrijken, keizerrijken en republieken uitgewisseld. Het voordeel van deze herhaaldelijke machtswisseling is het rijke, culturele erfgoed dat elke heeft achtergelaten. De Venetiaanse paleizen liggen pal naast Napoleontische forten, Romeinse zuilen ondersteunen vroeg-Slavische kerken en Weense landhuizen staan tegenover Socialistisch Realistische sculpturen. Uitmuntende musea tonen rijkdommen uit het turbulente Europese verleden, van het prehistorische tot het postcommunistische, die zowel het fascinerende als het afschuwelijke verhaal van Kroatië vertellen.

Een feest van cultuur

Wanneer het je lukt de barrière van toerist/gast te doorbreken en bij een lokale inwoner binnen te komen, zul je al snel bekend raken met de kreet ‘Jedi! Jedi! Jedi! (Eet! Eet! Eet!). Het delen van eten en drinken speelt een grote rol in de lokale cultuur, wat veel zegt over zowel de Kroatische gastvrijheid als de kwaliteit van de lokale gewassen. De eenvoudige huisgemaakte gerechten mogen dan kenmerkend zijn voor de plaatselijke familieherbergen, een nieuwe lichting chefkoks voorzien het land nu van een avontuurlijker gastronomische aanpak. Ook de Kroatische wijn en olijfolie spelen een steeds grotere rol op de wereldmarkt en vergaren vele prijzen.

Openingsbeeld: sorincolac / iStock