Welkom in Venetië 


De stichters van Venetië moeten nogal lef gehad hebben om een stad van marmeren paleizen te willen bouwen op een lagune. Maar het resultaat mag er wezen.

Venetiaans vertier

Dankzij de tuineilanden en watercultuur van de lagune vind je in Venetië unieke groenten en zeevruchten – die volledig tot hun recht komen in de inventieve Venetiaanse keuken, waar overblijfselen van eeuwenoude kruidenroutes in te proeven zijn. Op culinair vlak weet deze stad precies hoe hij zijn beste beentje voor moet zetten. Dit ervoer de Franse koning Hendrik III in levenden lijve toen hij er eens 1200 gerechten en 200 bonbons kreeg voorgeschoteld. Vandaag de dag worden zulke festijnen in miniatuurversie aangeboden in bars, tijdens het happy hour kun je je dan tegoed doen aan de talrijke cicheti (Venetiaanse tapas). Houdt echter een gaatje over voor een uitgebreide maaltijd van zeevruchten in een van de bistro’s aan de oever, met bijpassend uitzicht en een glaasje prosecco, hét kenmerkende drankje van Veneto.

Wonderlijke weelde

Er is geen geschiktere naam denkbaar voor de belangrijkste doorgang van Venetië dan het Grand Canal, een naam die de glorieuze architectuur aan weerszijden van het kanaal weerspiegeld. Het Dogepaleis en Basilica di San Marco aan het eind van deze beroemde waterweg onderstrepen de grandiositeit van de stad. Maar in de smalle steegjes ligt allerlei pracht verscholen: buurtkerken versierd met schilderijen van Veronese en kostbaar marmer, daklozenonderdak met hemelse taferelen van Tiepolo op het plafond en een kathedraal die mysterieus verlicht wordt door de magie van een piepkleine Titiaan.

Historische hoogstandjes

De inwoners van deze waterstad hebben altijd al het onmogelijke mogelijk willen maken. Toen de pest uitbrak, consulteerde de stad een team van Mediterraanse dokters dat aanraadde tot quarantaine over te gaan: een advies dat ontelbaar veel levens gered heeft. Toen de stad belaagd werd door Genovese rivalen werd op de scheepswerf van de Arsenale een innovatieve productiemethode ontwikkeld, waardoor er dagelijks een nieuw schip ten strijde kon trekken tegen de Genovesi. De golf aan overwinningen van de Venetiaanse marine ebde weg zodra de Genovesi Christoffel Columbus in staat stelden om naar de Nieuwe Wereld te varen. Maar Venetië verdween zeker niet van het toneel. De stad werd de bakermat van de barokke muziek en moderne opera.

Rasechte rebellen

Op het vasteland riepen de critici verontwaardigd uit dat geen enkele respectabele Europeaan het in het hoofd zou halen om Venetiaanse modetrends zoals brillen, plateauzolen en jurken zonder korset te dragen. Toen ijverige uitgeverijen uit het getto gingen publiceren over de ideeën van de Renaissance, verbood Rome Venetië boeken uit te geven. Het negeren van dit verbod leidde tot de excommunicatie van de stad, maar toen de sluwe Venetianen weigerden om belasting te betalen, kwam Rome vliegensvlug terug op dit besluit. Die Venetiaanse artistieke overwinningen zijn nu, ongecensureerd, te bewonderen in de magnifieke Gallerie dell’Accademia.

Openingsbeeld: TasiPas / iStock