Welkom in Turijn


Je waant je zo in Parijs of Wenen als je door de elegante lanen van Turijn banjert. Maar laat je niet misleiden door de statige art-nouveaucafés– deze elegante, door de Alpen omringde stad is bijzonder eigenzinnig.

De innovatieve Turijnen introduceerden de eerste verkoopklare harde chocolade, hielden het mysterie van de Heilige Graal levend, populariseerden de Fiat en vormden de inspiratie voor de zwart-witte strepen van een van de meest iconische voetbalteams op de planeet: Juventus.

Turijn gaf ons ook het Italië zoals we het kennen: Piedmont, met zijn listige Turijnse president, de hertog van Cavour, was de machinekamer van het Risorgimento (letterlijk “de wederopstanding,” die verwijst naar de eenmaking van Italië). Turijn was ook korte tijd de eerste hoofdstad van Italië en schonk haar monarchie – het edele huis van Savoy – aan de nieuw herenigde Italiaanse natie, in 1861.

De winterspelen van 2006 redden de stad uit een ernstige postindustriële crisis en zette een stedelijke heropleving in gang, die gepaard ging met het floreren van de hedendaagse kunst, architectuur en design.

Openingsbeeld: Ladiras / iStock