Welkom in Italië


Italië is een feest van zielstrelende kunst, eten en landschappen die je bijna nergens anders ziet, maar overal geliefd is.

Buon Appetito

Het land heeft dan wel de vorm van een laars, maar het voedselliefhebbende Italië lijkt meer op een rijkelijk gevulde kerstsok. Van verfijnde tagliatelle al ragù, tot zijdezachte cannelloni: elke hap voelt als een openbaring. Het geheim? Uitstekende ingrediënten en alleen seizoensproducten. En terwijl de culinaire ziel van Italië misschien aards en rustiek is, is het tegelijkertijd ook minstens zo ingenieus en geraffineerd. Verwacht een van de betere fine-dining bestemmingen ter wereld, van San Pellegrino ‘’s Werelds beste 50’ hotspots, tot plekken met Michelinsterren. Dus of je nu op een proeverij-avontuur bent in Modena, op truffeljacht gaat in Piëdmont, of krachtige rode wijnen proeft in de wijnregio Valpolicella: verwacht gecharmeerd te worden.

Culturele rijkdom

Het epicentrum van het Romeinse Rijk en de geboorteplaats van de Renaissance. Deze zonovergoten pracht kreunt onder het gewicht van haar culturele overvloed. Hier sta je in het gezelschap van Michelangelo’s David, het plafond van de Sixtijnse Kapel, Botticelli’s Geboorte van Venus en Primavera, en Da Vinci’s Het laatste avondmaal. Italië bezit meer Unesco Werelderfgoedlocaties dan welk ander land dan ook. Dus, zal je in de voetsporen van heiligen en keizers in Rome treden, je laten verwonderen door Ravenna’s Byzantijnse schatten, of je de adem laten benemen door Giotto’s revolutionaire fresco’s in Padua? Het is een cultureel raadsel dat zowel opwindend als overweldigend is. 

Bella Vita

Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar kunst en het dagelijks leven zo moeiteloos in elkaar over gaan. Dit mag dan wel het land van Dante, Titan en Verdi zijn, maar het is ook het land van Prada, Gualtiero, Marchesi en Renzo Piano. Schoonheid, stijl en elegantie zijn verweven in elk aspect van het dagelijks leven: van foutloos geknoopte stropdassen en perfecte espresso’s, tot de flirterige glimlach van een knappe onbekende. De kern van Italiaanse psychologie is een toewijding aan het leiden van een goed leven. Die toewijding komt ogenschijnlijk moeiteloos voort uit een waardering van de kleine dingen in het leven. Dus neem wat gas terug, leer van de besten en duik in een stukje bella vita

Weelderige landschappen

De pracht van Italië gaat verder dan galerijen, gerechten en kledingstukken. Het land is een van de meesterwerken van Moeder Natuur: het heeft een bijzondere natuurlijke diversiteit te bieden. Van de ijzige Alpen en gletsjermeren in het noorden, tot de vulkaankraters en turquoise grotten in het zuiden: het is een plek om zowel te ‘doen’ als te ‘zien’. De ene dag scheur je over de sneeuwhellingen van Courmayeur, de dag erna rijd je cowboy-style door de moerassen van de Maremma, of duik je in de met koraal bezette wateren van Campanian. Niet slecht voor een plek die slechts een uur of tien rijden is verwijderd van Utrecht.

Openingsbeeld: IakovKalinin / iStock