Welkom in Reykjavik


Deze meest noordelijk gelegen hoofdstad is een combinatie van kleurrijke gebouwen, creatieve mensen, indrukwekkend design, een wild nachtleven en een volstrekt eigenzinnige ziel.

Geschiedenis

Voor een achtergrond in IJslandse geschiedenis kun je terecht in het centrum van de stad. De Settlement Exhibition is gebouwd rond een opgegraven longhouse van de oudste inwoners van het gebied: de Vikingen. Tien minuten verderop liggen de belangrijkste artefacten van het land bewaard in het gigantische Nationaal Museum. Weer iets verder vindt je de grootste kerk van het land, Hallgrímskirkja, waar je vanaf de klokkentoren een prachtig uitzicht hebt over de stad.

In de Oude Haven kunnen de kinderen zich uitleven bij het Saga Museum, of leren over de maritieme geschiedenis van het gebied. En probeer terwijl je de stad verkent ook eens te kijken achter de glimmende façade van het toeristische centrum. Ga op zoek naar de bewoners: creatieve geesten met een ontspannen, verbonden gevoel.

Hoewel het land in het algemeen redelijk prijzig kan zijn, is er in de hoofdstad ook genoeg te doen voor reizigers met een klein budget.

Eten en feesten

Voor z’n grootte is Reykjavik opvallend kosmopolitisch. Naast andere Europese hoofdsteden lijkt het eerder een dorp, maar toch staat het er bol van de meeslepende kunst, geweldige culinaire opties en coole bars en cafés.

In de hoofdstad komen er de laatste jaren steeds meer restaurants bij, vaak van hoog niveau en met een culinaire creativiteit waar je U tegen zegt. Cafés waar je overdag je kopje koffie haalt veranderen als de nacht valt in hippe restaurants en bars. Tapas-stijl dineren, hoogwaardige IJslandse cuisine en burgertenten - je vindt het er allemaal.

Voeg je daarna bij het feestgedruis, dat tot laat in de nacht aanhoudt. De muziekcultuur is hier legendarisch: je hebt er te gekke festivals, innovatieve DJ’s en een groot aanbod aan plaatselijke bands.

In de buitenlucht

Zelfs als je maar kort naar Reykjavik komt is het de moeite waard om het platteland in te trekken. Er zijn tours en services genoeg om het je makkelijk te maken. Je leert Reykjavik en zijn inwoners namelijk pas echt kennen als je een beeld hebt van het gigantische, ruwe en prachtige landschap dat de stad deels omsluit. Het grootste deel van de IJslanders woont in de hoofdstad, maar zij voelen zich pas echt vrij in het weidse land. Neem alles wat je ziet, hoort, proeft en ruikt in je op: het maakt allemaal deel uit van het rijke IJslandse erfgoed.

Men neme Reykjavik, voeg daar de besneeuwde bergtoppen, schuimende zee en de kristalheldere lucht aan toe en het resultaat: een onomstotelijke liefde. Bij vertrek begin je gelijk alweer te sparen, want je komt natuurlijk snel weer terug.

Kunst en design

De kunstmusea en gallerijen van de stad zijn de perfecte plek om te achterhalen waar al die Viking-nakomelingen zich tegenwoordig zoal mee bezighouden. Verken de expositieruimtes, zoals het geweldige Reykjavik Art Museum en de National Gallery, of ga shoppen naar grensverleggend IJslands design. Of neem een kijkje bij de hippe kunstgalerijen, op zoek naar opkomend talent en internationaal vermaarde IJslandse artiesten.

Als je meer van bewegend beeld houdt kun je in de stad ook IJslandse films zien met Engelse ondertiteling. Of slenter door de straten en fotografeer alle sprekende straatkunst en openbare kunstinstallaties die je tegenkomt. Zoals bijvoorbeeld het populaire beeld Sun Voyager, aan zee.

Openingsbeeld: nevereverro / iStock