Welkom in IJsland


Het land is wereldnieuws, staat bovenaan bucketlists, verleidt natuurliefhebbers en verrast het toenemende aantal bezoekers – er lijkt geen einde te komen aan de talenten van deze adembenemende noordelijke bestemming.

Noords Nirwana

Denk niet dat het allemaal om het buitenleven draait. De tegenhanger voor zoveel natuurschoon is te vinden in het culturele leven van IJsland, dat een literaire erfenis viert die zich uitstrekt van middeleeuwse sagen tot hedendaagse thrillers en zelfs Nobelprijswinnaars. Overal hoor je livemuziek en vind je beeldende kunst, handwerk en lokale gerechten. ’s Werelds noordelijkste hoofdstad is de thuisbasis van hetzelfde soort egalitarisme, groen denken en moeiteloze stijl waar zijn Scandinavische broeders beroemd om zijn – allemaal verpakt in IJsland’s zelfverzekerde individualiteit.

Een persoonlijke ervaring

De warmte van IJslanders is ontwapenend, evenals hun bedrijvigheid – ze hebben hard gewerkt om te herstellen van financiële onrust en om IJsland om te zetten in een bestemming die, dankzij zijn grote populariteit, elk jaar ruim vijf keer IJsland’s bevolking aan bezoekers kan verwelkomen. Neem eens een middelgrote stad in je land in gedachte – voeg daar dan verafgelegen universiteiten, luchthavens en ziekenhuizen aan toe om te beheren, zo’n 30 actieve vulkanen om te controleren en honderden hotels om te draaien. Hoe houden ze het vol? Zouden ze het net zo goed doen als de IJslanders – en nog steeds tijd over hebben om zinderende muziek en keurig breiwerk te creëren?

Een symfonie van elementen 

Als een dunbevolkt eiland, gestrand rond het bovenste topje van de wereld, is IJsland, letterlijk, een land in wording. Het is een uitgestrekt vulkanisch laboratorium waar machtige krachten de aarde vormen: geisers ontspringen, modderpoelen bubbelen, met ijs bedekte vulkanen rommelen en gletsjers snijden grote wegen door bergen. De opgevoerde pracht lijkt bedoeld om bezoekers aan hun volslagen nietigheid in het Grotere Geheel te herinneren. En het werkt als een traktatie: wat schone frisse lucht, een handjevol cinematografische landschappen en iedereen is aan de grond genageld.

De Kracht van Natuur

Het is de kracht van IJslandse natuur om het prozaïsche om te zetten in het buitengewone. Een duik in het zwembad wordt een duik in een geothermische lagune. Een ontspannen wandeling kan veranderen in een tocht over een glinsterende gletsjer. En een stille nacht kamperen kan neerkomen op de beste plaatsen voor een voorstelling van aurora borealis, of de zachte, roze tint van de middernachtzon. IJsland heeft ook een transformerend effect op mensen – de sagen zetten bruten om in dichters en de verhalen over huldufólk (verborgen mensen) kunnen sceptici gelovig maken. Hier vind je een ’s werelds hoogste concentraties van dromers, schrijvers, kunstenaars en muzikanten, allemaal gevoed door hun omgeving.

Openingsbeeld: fotoVoyager / iStock