Welkom in Dublin


Een kleine hoofdstad met een grote reputatie: Dublin’s mix van erfgoed en hedonisme stellen niet teleur. Je hoeft er alleen op te komen dagen.

Nog ééntje dan

Om Dubliners te ervaren op hun comfortabelst en gezelligst, moet je wat tijd spenderen in een pub. De relatie die Dubliners hebben met alcohol is ingewikkeld en strijdig, maar in het positiefste geval blijft een avondje in de pub de favoriete sociale activiteit van de stad. En het is een van de meest memorabele ervaringen van een bezoek aan Ierland. Iedereen heeft een favoriete pub: voor sommigen is het een nooit veranderend traditioneel trefpunt; voor anderen is het waar op dat moment de leukste mensen komen. Hoe dan ook, je hebt er meer dan 1000 om uit te kiezen.

Lagen van geschiedenis

Dublin is al sinds de 9e eeuw in het nieuws en hoewel de sporen van zijn Vikingverleden grotendeels zijn weggespoeld, is de stad een levend museum van zijn geschiedenis sindsdien. Middeleeuwse kastelen en kathedralen worden tentoongesteld naast de architectonische pracht van de 18de-eeuwse hoogtijdagen, toen Dublin de mooiste georgiaanse stad van het Britse Rijk was; een weerspiegeling van de aspiraties van de meest bevoorrechte burgers. Hoe de macht uit hun handen is ontnomen is een ander verhaal, die je kunt leren in een van de musea of tijdens wandeltochten.

De hele wereld is Dublin

Dublin mag dan een kleine hoofdstad zijn, haar kosmopolitische bekwaamheid is stevig gevestigd. Buiten haar indrukwekkende collectie van musea en galerijen en ruime keuze aan eten uit alle hoeken van de wereld – zowel in restaurants als op de markt – is dit een stad die diversiteit openlijk omarmt en getransformeerd is door twee decennia van multiculturalisme. Er werd ooit gezegd dat “echte” Dubs binnen de kanalen werden geboren, net als hun ouders en grootouders: tegenwoordig heb je net zoveel kans om een Dub te ontmoeten met ouders uit Warschau, Lagos of Beijing.

Met persoonlijkheid kom je ver

Zelfs Dubliners zullen toegeven dat hun stad niet de mooiste in de wereld is, met de kanttekening dat mooie dingen misschien makkelijker zijn om leuk te vinden, maar ook net zo makkelijk weer worden vergeten… En dan laten ze je de georgiaanse blikvangers zien om te bewijzen dat er in Dublin ook best wat verfijnde elegantie zit. Hun geliefde hoofdstad, waarover ze op brute wijze onsentimenteel kunnen zijn, heeft persoonlijkheid. Dat is veel belangrijker en gaat ook langer mee. Dubliners op dreef zijn praatgraag, beminnelijk en geestig: de beste gastheren van allemaal, een charismatisch stel wiens ziel en gezelligheid zo meeslepend en aanstekelijk zijn dat je nooit meer weg wil.

Openingsbeeld: Holger Mette / iStock