Welkom in Cork


De een-na-grootste stad van Ierland loopt op alle mogelijke manieren voorop- althans, dat vindt de lokale bevolking, die hun stad vrolijk “de echte hoofdstad van Ierland” noemen. Het is een liberale, jeugdige en kosmopolitische stad die hard is geraakt door de economische recessie, maar nu druk bezig is om zichzelf opnieuw uit te vinden met opgeknapte straten, opnieuw oplevende kades en – zo lijkt het – een ambachtelijke koffiebar op elke straathoek.

Er is een groeiende hipstercultuur, maar het beste van de stad is nog steeds gemoedelijk traditioneel – gezellige pubs met livemuziek, restaurants die streekproducten van topkwaliteit serveren en een oprecht trots welkom van de lokale bevolking.

Het compacte stadscentrum bevindt zich op een eiland in de rivier de Lee, omringd door interessante waterwegen en gevuld met lanen uit de tijd van Koning George, benauwde steegjes en moderne meesterwerken zoals het operagebouw.

St Patrick’s Street loopt van St Patrick’s Bridge aan het noordelijke kanaal van de Lee, door de belangrijkste winkelstraten en het commerciële gebied van de stad, naar het 18de-eeuwse Grand Parade, die leidt naar het zuidelijke kanaal van de rivier. Ten noorden en ten zuiden van St Patrick’s Street liggen de vermakelijkste wijken van de stad: rasters van smalle straatjes vol met pubs, winkels, cafés en restaurants, gevoed door misschien wel de beste voedselcultuur in het land.

Openingsbeeld: Dougall_Photography / iStock