Welkom in Ierland


Ierland is een klein land met een grote reputatie, een adembenemend groen landschap en fascinerende, vriendelijke mensen, van wie het enthousiaste karakter uit hun hartelijke gastvrijheid blijkt.

Ierland van de ansichtkaarten

Het groene Ierland van ansichtkaarten is geen tweedimensionaal sprookje, het bestaat echt. Je ontdekt het bij de schiereilanden in het zuidwesten, de Giant’s Causeway, de zwaarmoedige verlatenheid van Connemara en de indrukwekkende wildernis van de county Donegal. De provincies Leitrim en Roscommon liggen bezaaid met uitgestrekte meren en golvende heuvels sieren het zonnige zuidoosten - “zonnig” is hier natuurlijk een relatief begrip. Het land is enorm gemoderniseerd, maar sommige dingen blijven onveranderd. Trotseer de wilde Atlantische Oceaan tijdens de oversteek naar Skellig Michael of breng een zomeravond door in de tuin van een pub met rieten dak. Zo kan het land worden ervaren, dat generaties lang maar weinig is veranderd.

Tá Fáilte Romhat

In het vliegtuig of tijdens de reis wordt er altijd wel eens ‘tá Fáilte romhat’ (taw fall-cha ro-wat) gehoord: ‘Heel graag gedaan’. Of, nog bekender, céad míle fáilte - honderdduizendmaal welkom. De vriendelijkheid van de Ieren is een vermoeiend cliché, te kort door de bocht voor het complexe Ierse karakter, maar ze zijn nu eenmaal hartelijk en gastvrij. Overal kan een gesprek ontstaan, beleefdheden worden uitgewisseld en verdwaalde reizigers een helpende hand worden geboden. Maar dit is niet enkel het gevolg van hun onbaatzuchtigheid, ze doen dit ook voor hun eigen comfort: de Ieren zijn niet op hun gemak als iemand in hun gezelschap dat ook niet is. Honderdduizend maal welkom. Het lijkt extreem, maar in Ierland wordt overdaad aangemoedigd, zolang het met mate wordt uitgevoerd.

Overal geschiedenis

Hier openbaart de geschiedenis zich overal. Overblijfselen van prehistorisch Ierland zijn te vinden in Brú na Bóinne, Slea Head in de graafschap Kerry en Carrowmore in Sligo. In Glendalough en Clonmacnoise liggen de ruïnes van het rijke kloosterverleden van het land. Het Titanicmuseum in Cobh en het akelige Kilmainham Gaol in Dublin geven een inkijkje in de meer recente geschiedenis.

Een culturele bron

Tijdens de reis wordt al snel zichtbaar hoeveel cultuur het land te bieden heeft. Theatergrootheden geven optredens in Dublin, terwijl in een West-Ierse pub een traditionele muzieksessie gaande is en in een saloon in Limerick een rockconcert plaatsvindt. De Ierse zomers zijn bomvol festivals die alles vieren, van de ontluikende bloemen tot de hoogste literatuur.

Openingsbeeld: Mnieteq / iStock