Welkom in Boedapest


Boedapest is een ware juweel langs de Donau, met de Boedaheuvels in het westen en de Grote Hongaarse Laagvlakte in het oosten.

Badderen

Boedapest is gezegend met vele warmwaterbronnen, met als gevolg dat ‘te water gaan’ al sinds de Romeinse tijd onderdeel uitmaakt van de beleving van Boedapest. Er is ruime keuze uit badhuizen, waaronder Turkse, art nouveau of modern. Sommige mensen hopen bij de badhuizen te genezen van een kwaal. De meesten brengen echter een bezoekje voor de lol of ter ontspanning. Het helpt ook fantastisch tegen wat de Hongaren macskajaj noemen- een kater.

De Hongaarse kookkunsten

De Hongaarse kookstijl omvat niet enkel goulash en behoort nog altijd tot de verfijndere kookstijlen van Europa. Hongaren overdrijven misschien een beetje als ze zeggen dat er drie essentiele keukens zijn in de wereld: Frans, Chinees en hun eigen. Toch heeft de stad sinds de late 19e eeuw een reputatie als culinaire hoofdstad. Na een korte stop ten tijde van het communisme is de kookcultuur in de stad weer opgebloeid. Ook de wijnen worden steeds beter en populairder- van Villány’s heerlijke rode wijn, Somló’s frisse witte wijn tot de honingzoete Tokaj.

Levendige geschiedenis

De geschiedenis is altijd aanwezig in Boedapest, zichtbaar in de kogelgaten en granaatscherven bij gebouwen uit de Tweede Wereldoorlog en uit de opstand van 1956. Er zijn verdrietige herinneringen zoals de aangrijpende Schoenen op de Donaukade,  monument voor de Holocaust. Gelukkig zijn er ook herinneringen van hoop en verzoening. Zoals het voormalige geheime-dienstgebouw aan Andrássy út, dat nu is veranderd in het Terror House, waar beide kanten van het na-oorlogse fascisme en communisme worden verteld. Daarnaast zijn veel concerthallen en theaters herbouwd en gerenoveerd, is het metrovervoer uitgebreid en zijn drukke straten toegankelijker gemaakt voor voetgangers.

Variatie aan architectuur

De mens heeft een behoorlijk aandeel gehad in de schoonheid van Boedapest: op het gebied van architectuur heeft de stad vele schatten. Er is genoeg barok, neoclassicisme, eclecticisme en Art Nouveau te zien om iedereen te kunnen verzadigen. De meeste gebouwen zijn in de late 19e eeuw gebouwd, tijdens de gouden eeuw van Boedapest.

Openingsbeeld: amoklv / iStock