Welkom in Hongarije


Hongarije heeft altijd zijn eigen ding gedaan – een taal spreken, gerechten voorbereiden en wijn drinken doen ze nergens zoals hier. Het is Europa op zijn meest exotisch.

De beste bouwwerken

Het landschap van Hongarije zal niemand tegen de haren instrijken, maar erg opvallend of schitterend is het niet. Maar datzelfde kun je niet zeggen over de bebouwde omgeving in het land. Hongarije is een architectonische schatkamer, met alles van Romeinse ruïnes en middeleeuwse herenhuizen tot barokke kerken, neoklassieke openbare gebouwen, badhuizen in art-nouveaustijl en scholen. En dit gaat niet alleen over Boedapest: wandel door Szeged of Kecskemét, Debrecen of Sopron en je ontdekt een architectonisch juweeltje op vrijwel elke hoek. Sommige mensen doen extra  hun best om een glimp van hun ‘verborgen’ schatten te kunnen zien, zoals het Reök Paleis in Szeged, de gebouwen van Kőszeg’s Jurisics tér of de moskee in Pécs. Het is net alsof ze bang zijn dat deze verrukkelijke structuren zullen afbrokkelen en verdwijnen, als ze niet regelmatig worden overladen met bewonderende blikken.

Eet, drink & wees Magyar

De Hongaarse keuken bestaat uit veel meer dan goulash en het blijft een van de meest geavanceerde kookstijlen in Europa. Hongaren gaan zelfs zo ver dat ze beweren dat er maar drie essentiële wereld keukens zijn: Frans, Chinees, en hun eigen. Dat is misschien een beetje overdreven, maar Hongarije’s reputatie als een culinair centrum dateert grotendeels uit de late 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw. En deze reputatie leeft voort, ondanks een braakliggende periode tijdens de koude dagen van het communisme. Dit geldt ook voor de wereldberoemde wijnen uit de regio – van stevige rode wijn van Villány en witte Olazrizling uit Badascony tot honinggouden Tokaj. 

Tewaterlating

Hongaren “gaan al te water” (geleverd door naar schatting 300 thermale bronnen) sinds toga’s in de mode waren en Aquincum, een Romeinse stad aan de Donau, the place to be was. Ze doen het nog steeds – voor therapeutische, medicinale en recreatieve doeleinden – maar de locaties zijn enigszins veranderd. Vandaag de dag variëren ze van authentieke badhuizen uit de Turkse bezetting en art-nouveaupaleizen, tot klinische resorts rechtstreeks uit een Thomas Mann roman. Dit is waar de oudere generaties graag opknappen en de lokale roddels bespreken. Ook zie je steeds meer helder chloorwater in organisch gevormde zwembaden dat bubbelt, spuit en opspat in verschillende ritmes en temperaturen, naast het vereiste wellnesscentrum dat een groot aantal behandelingen aanbiedt. Goed voor de kinderen, goed voor de volwassenen, goed voor het hele gezin.

Openingsbeeld: vasiliki / iStock