Welkom in Kos-stad


Kos-stad is de hoofdstad, belangrijkste veerhaven en tevens de enige stad van redelijk formaat op Kos. Het heeft een mooie havengemeenschap, een prachtig middeleeuws kasteel en is op de een of andere manier tussen een rij waanzinnige oude ruïnes uit Griekse, Romeinse en Byzantijnse tijdperken geperst. Hoewel sommige hoofdstraten overspoeld worden door feestende toeristen, zijn vele andere nog stijlvol en relatief rustig.

De haven is het aantrekkelijkste gebied van het hele eiland. Het stikt er van de cafés en tavernes en er is een eindeloze rij van rondvaartboten, vissersboten en elegante jachten die langs de waterkant tegen elkaar aan klotsen. Bij de viskraampjes op de kade krijg je vers gevangen vis.

Vanuit de haven loopt in beide richtingen een uitgestrekt strand. Het lange zandstrand Kritika Beach loopt richting het noordwesten en is op loopafstand van het centrum. Aan dit strand liggen vele hotels en restaurants, waarvan de klanten meestal het strand bezetten. Aan de zuidoostelijke kant van de haven ligt het strand dat officieel bekend staat als Kos Town Beach. Hier vind je een smalle strook zand, die in de zomer bedekt is met parasols, en diep water waar je goed kunt zwemmen. Dit strand wordt ook bezocht door gasten van aangrenzende hotels.

Openingsbeeld: SanerG / iStock