Welkom in Griekenland


Griekenland kent eindeloze kilometers aquamarijne kustlijn, in de zon verbleekte ruïnes, sterke feta en nog sterkere ouzo. De Grieken zijn dol op politiek, koffie, kunst en roddels.

Van nature verwelkomend

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom zo veel mythes over goden en godinnen in dit uitgestrekte en gevarieerde landschap zijn ontstaan. Hier vind je een prachtig heldere lucht en een zee vol eilanden, waar de dagen rustig in elkaar overstromen terwijl je geniet op het witte zand van prachtige palmstranden. Griekenland is een magneet voor iedereen die er van houdt buiten te zijn. Wandel over Byzantijnse paden, hike op vulkanen, spot dolfijnen en zeeschildpadden en fiets door weelderige bossen. Ontdekt eersteklas kitesurf-, duik- en klimlocaties of stap aan boord van een zeilboot en vaar over het schitterende blauwe water.

Rijke feestmalen

De Grieken zijn trots op hun keuken en zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je met een goed gevulde maag naar huis gaat. De smaak van huisgemaakt tzatziki en het aroma van souvlaki op de grill zijn slechts het begin. Eet je een weg door regionale kazen - van kruimelige feta tot zoete, zachte of harde scherpe kazen. Geniet van rijke lagen moussaka en proef frisse wijn gemaakt van druiven die gerijpt zijn onder de hete, mediterraanse zon. De van de Italianen geërfde pasta wordt gecombineerd met Griekse specialiteiten als kreeft, terwijl Turkse specerijen een plaats krijgen in heerlijke zoetigheden. Mosselen worden gestoomd in ouzo, olijven worden in het brood gebakken en vis wordt vers uit de zee bereid.

Culturele rijkdom

Betreed de grond waar Olympische atleten gestreden hebben. Vergaap je aan de kloosters van Meteora, boven op een torenhoge rots. Overpeins de inzichten van het Orakel of laat je meeslepen door toneelkunsten onder de sterrenhemel in een eeuwenoud openluchttheater. Op de meest onverwachte plekken zul je geconfronteerd worden met uitdagende moderne kunst, de melancholische klanken van rembetika (bluesmuziek) en collecties van oude marmeren beelden die uit de Egeïsche Zee zijn opgevist.

Sociaal & levenslustig

Grieken zijn ontzettend sociaal. Bij hun enorme families zijn nieuwkomers altijd welkom om aan een kop koffie, een shotje ouzo, een liedje op de bouzouki of een verhit debat mee te doen. Grieken zijn gepassioneerd en deze passie is de drijfveer van de samenleving in het huidige problematische economische klimaat van het land. Het leven wordt ten volle geleefd, hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn. Dat is het geheim van dit land, waar de mensen zo veel tegenslagen te verduren krijgen, maar toch zo verliefd zijn op het leven.

Openingsbeeld: Grafissimo / iStock