Welkom in Helsinki


Het is toepasselijk dat havenstad Helsinki, hoofdstad van waterrijk Finland, zo gemakkelijk met de baaien, eilandjes en inhammen van de Baltische Zee versmelt. 

De stad lijkt zelfs half uit water te bestaan vanwege de kustlijn die zich vrijelijk door de stad heen wringt, waardoor er erg veel baaien, inhammen en eilandjes te vinden zijn.

Helsinki lijkt misschien het jongste zusje van de andere Scandinavische hoofdsteden, maar het is wel het familielid dat naar de kunstacademie ging, popmuziek bespot en in een hypermoderne studio werkt. Design en Helsinki zijn een legendarische combinatie, de designscene is er mateloos boeiend en productief. Vandaar de showrooms vol mooie merken, de vele hippe boetiekjes en de gallerijen in het Design District, maar ook daarbuiten. Daarnaast heeft de stad ook een groeiende voedselcultuur, met gloednieuwe gastronomische eethuizen met lokale ingrediënten op het menu. Ambachtelijke bierbrouwerijen, koffiebranderijen en microdestilleerderijen schieten er als paddenstoelen uit de grond. 

Maar het oudere deel van Helsinki blijft ook aantrekkelijk. De veelal subtiele doch magnifieke art-nouveaubouwwerken, honderd jaar oude cafés, musea die het Finse erfgoed onderhouden, restaurants waar het interieur en het menu al sinds de jaren 30 onveranderd is gebleven: allen dragen ze bij aan het eigenzinnige karakter van Helsinki.

Openingsbeeld: Marco_Piunti / iStock