Welkom in Finland


Finland is het diepe noorden van Europa: een uitgestrekte horizon van bossen en meren met revitaliserende frisse lucht plus geavanceerde stedelijkheid. Kies het eindeloze licht van de zomer of de angstaanjagende bevroren magie van de winter.

De Roep van de Natuur

Het Finland dat je zult zien hangt af van het seizoen waarin je het land bezoekt. Maar in welke maand je ook gaat, de roep van de wildernis is een sirene die je niet kan weerstaan. Er zit iets puurs in de Finse lucht en geest dat levenskrachtig en spannend is; het is een uitnodiging om naar buiten te gaan en het hele jaar actief te zijn. Met uitgestrekte bossen en gespikkelde fotogenieke meren - alsof een kunstenaar ze met een blauwe verfkwast plaatste - biedt Suomi een aantal van beste wandel-, kajak- en kanoroutes van Europa. Een fantastisch netwerk van nationale parken heeft goed gemarkeerde routes en op regelmatige afstand hutten voor een overnachting. Beren en elanden diep in het bos kunnen worden geobserveerd op natuurobservatietochten.

Stadslichten

Krijg echter niet het idee dat het land alleen maar uit pure wildernis bestaat. Bruisende steden bevoorraden de zuidelijke delen, onder leiding van de hoofdstad Helsinki; een geavanceerde stedelijke ruimte met wereldberoemde design- en muziekscenes. Omarmd door de Oostzee is het een verleidelijk ensemble van moderne en statige architectuur, eilandrestaurants en stijlvolle en eigenzinnige bars. En klachten over Finse gerechten zijn zo vorige eeuw: de ‘nieuwe Suomi’-restaurantscene doet het goed, met lokaal gevonden smaken op de voorgrond. Voorbij Helsinki zijn vooral Tampere en Turku levendige, boeiende steden met een bruisende studentenpopulatie.

Na de sneeuwval

De Finse winter heeft een bijzondere charme, als dennen onder een dik pak sneeuw bedolven worden en meren bevriezen. De beste manier om tegen de ijzige vriestemperaturen te vechten is door naar buiten te gaan en actief te zijn. Om te beginnen, je kunt er geweldig skiën tot mei. Of wat dacht je ervan om een team van honden, een kudde rendieren of een sneeuwscooter te charteren voor een tocht over besneeuwde eenzaamheid, verlicht door een mooie, bleke winterzon? Aanschouw aurora borealis (Noorderlicht) na je bezoek aan een houtgestookte sauna en je zult je gezegend voelen door het heelal. Hou je eigenlijk wel van een beetje kou? Boek dan een overnachting in een ijshotel of onderneem een sessie ijsvissen – boor je eigen gat .

Zomerdagen

Tijdens de korte maar betrouwbare Finse zomer komt het land tot leven. Finnen lijken elke gouden druppel uit de zomer te willen halen in de hoop dat het ze te kunnen opslaan voor de lange, donkere windermaanden- er is een explosie van goede moed en optimisme. De verrassend hoge temperaturen van dit hooggelegen land maken de zomer bij uitstek geschikt voor muziekfestivals, tentoonstellingen, boottochten, middernachtelijke zonneschijn op gezellige bierterrassen, luie dagen bij afgelegen huisjes aan het water en verrukkelijke producten van de markt. 

Openingsbeeld: lightpix / iStock