Welkom in Tallinn


Als je in de veronderstelling verkeerde dat “voormalige Sovjet Unie” gelijk staat aan saai en grijs en dat alle toeristische attracties zielloos zijn, dan zal Tallinn je het tegendeel bewijzen. De stad is mateloos charmant, een plek waar modern en middeleeuws worden gecombineerd tot een unieke, levendige sfeer. Het is een bedwelmende mix van oude kerktorens, glazen wolkenkrabbers, barokke paleizen, aantrekkelijke eethuisjes, dreigende kantelen, glanzende winkelcentra, vervallen houten huizen en cafés op zonnige pleinen – met enkele Sovjetaandenkens, voor extra pit.

Ondanks de explosieve 21ste-eeuwse ontwikkeling blijft Tallinn trouw aan de sprookjesachtige charme van het dubbel-omlijste oude centrum – een van verleidelijkste ommuurde steden van Europa. Dat was niet altijd het geval. Voor een tijdje leek de stad alles op alles te zetten om de Bangkok van het Baltische gebied te worden: jonge mannen werden aangetrokken met goedkope drank en prostitutie als lokmiddel. Die tijd is intussen voorbij en hoewel de stad hier en daar nog wel wat schunnige randjes heeft, lijkt men zich te hebben gerealiseerd dat er meer geld verdiend kan worden met stijlvollere ondernemingen. Als gevolg is er een groeiende hoeveelheid aan eersteklas restaurants, sfeervolle hotels en een succesvolle toeristenindustrie, die een bezoek heel gemakkelijk maakt. Welke taal je ook spreekt. 

De stad wordt steeds verfijnder zonder te klinisch te worden, is gericht op de toekomst met het verleden in het achterhoofd. Het is een werkelijk fascinerende plek. 

Openingsbeeld: scanrail / iStock