Welkom in Estland 


Estland hoeft geen moeite te doen om een punt van onderscheid te vinden: het is volstrekt uniek. Het deelt een vergelijkbare geografie en geschiedenis met Letland en Litouwen, maar cultureel is het er heel anders.

Het dichtstbijzijnde etnische en taalkundige maatje is Finland, en hoewel ze er beide van houden om naakt in de sauna te zitten, hebben 50 jaar Sovjet-heerschappij in Estland de twee behoorlijk uiteen gedreven. De laatste 300 jaar is Estland verbonden geweest met Rusland, maar de twee staten hebben net zoveel gemeen als een boerenzwaluw en een beer (hun respectievelijke nationale symbolen).

Met een hervonden zelfvertrouwen is het zonderlinge Estland onder de Sovjetdeken vandaan gekropen en in de armen van Europa gesprongen. De liefdesaffaire is wederzijds. Europa is als een blok gevallen voor de charmes van Tallinn en de oude binnenstad, die sinds 1997 door Unesco wordt beschermd. Simpel gezegd, Tallinn is nu een van de fascinerendste steden van het continent. En in overbevolkt Europa bieden Estland’s dunbevolkte platteland en uitgestrekte bosgebieden geestelijke voeding voor natuurliefhebbers.

Openingsbeeld: SeanPavonePhoto / iStock