Welkom in Dresden


Er zijn maar weinig stadssilhouetten zo bijzonder als die van Dresden. Vanaf de noordoever van de Elbe zie je de torens en koepels van paleizen, kerken en andere statige gebouwen, die het moeilijk maken te geloven dat de stad bijna helemaal verwoest werd door bombardementen in 1945.

De regeerperiodes van Augustus de Sterke (August der Starke) en zijn zoon Augustus III in de 18e eeuw, betekenden de culturele hoogtijdagen voor Dresden. Zij produceerden veel van de iconische gebouwen van de stad, zoals de Zwinger en de Frauenkirche. Hoewel de geallieerden veel gebouwen compleet plat hebben gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, is veel van de inhoud van de gebouwen veilig bewaard gebleven en nu te bewonderen worden in de vele musea.

De stad heeft zware tijden achter de rug. In 2014 werd er de populistische beweging PEGIDA (Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland) opgericht, die al snel een nationaal fenomeen werd. Hoewel deze anti-Islamitische beweging begon in Dresden, ooit bekend als het ‘Florence van het Noorden’, zijn de meeste inwoners het niet met hun boodschap eens. Je zult er geen enkel museum, cultureel instituut of universiteitsgebouw vinden dat niet is uitgedost met borden en posters waarop de multiculturele samenleving wordt gesteund en immigranten welkom geheten. PEGIDA heeft intussen veel aanhang verloren.

Dresden en zijn omgeving werd onder het communistische regime ook wel de “vallei van de onwetenden” genoemd, omdat ze geen West-Duitse TV konden ontvangen. Maar de publieke instanties benadrukken nu dat ze ‘für ein weltoffenes Dresden’ zijn (een Dresden dat openstaat voor de wereld). Neem je tijd om deze fascinerende, tegenstrijdige stad te leren kennen.

Openingsbeeld: ThomasSereda / iStock