Welkom in Berlijn


Berlijns combinatie van glamour en lef maakt indruk op iedere reiziger. Deze stad bezit een bruisende cultuur, cutting-edge design, bijzonder eten, intense feestjes en een voelbare geschiedenis.

Heftige geschiedenis

Bismarck en Marx, Einstein en Hitler, JFK en Bowie- ze hebben Berlijn gevormd en zijn gevormd door Berlijn, waar de geschiedenis je vanuit iedere hoek recht in de ogen staart. Deze stad was het toneel voor een revolutie, het hoofdkwartier van de Nazi’s. De stad is tot gruis gebombardeerd, in tweeën gedeeld en weer herenigd- en dit beschrijft alleen nog maar de 20e eeuw. Loop langs de overblijfselen van de Berlijnse muur, verwonder je over de pracht van een Pruisisch paleis, bezoek Checkpoint Charlie of ga in de exacte kamer staan waar de Holocaust ooit gepland is. Berlijn is een eindeloos fascinerende stad, waar het verleden het heden altijd op de hielen zit.

Feestparadijs

Vergeet New York- Berlijn slaapt al helemáál nooit. Bewoners van Berlijn zijn de dagdromers van Duitsland. Zij willen niets liever dan een goede tijd hebben. De feestjes in Berlijn bestaan in allerlei variaties met verschillende budgets en leeftijdsgroepen: feesten in kleine kelderclubs of industriële technotempels, door kastanjebomen omgeven biertuinen chique cocktailkroegen. Ook zijn er de uitdagende variétéshows en geweldige symfonieorkesten. Deze feestelijkheden vinden niet alleen ’s nachts of in het weekend plaats, maar 24/7.

Losse levensstijl

Berlijn is een grote multiculturele metropool, maar behoudt de charme van een bescheiden internationaal dorp. Inwoners hebben het motto ‘leven en laten leven’ en hechten meer waarde aan persoonlijke vrijheid en een creatieve levensstijl dan aan materiële welvaart of status. Cafés zijn altijd gevuld, de alcohol vloeit rijkelijk en clubs zijn open tot in de kleine uurtjes. Berlijn is vrij groot, maar de belangrijkste plekken zijn compact. Het reizen door de stad gaat makkelijk te voet, per fiets of met het openbaar vervoer.

Culturele trendsetter

Als het om creativiteit gaat is in Berlijn the sky the limit. De stad is Europa’s nieuwste centrum voor opstartende bedrijfjes. In de afgelopen 20 jaar is de stad een enorm laboratorium voor culturele experimenten geworden, dankzij de overvloed aan ruimte, goedkope huur en de vrije geesten die nieuwe ideeën aanmoedigen en ontwikkelen. De beste internationale artiesten sieren de theater-, concert- en operapodia in Berlijn. Internationale wereldsterren zoals Olafur Eliasson en Jonathan Meese hebben van Berlijn hun thuis gemaakt. Clooney en Hanks nemen er blockbusters op. Van platvloers tot snobistisch: cultuur is hier in alle vormen te vinden.

Openingsbeeld: VanderWolf-Images / iStock