Welkom in Denemarken


Denemarken lijkt een vaste positie te hebben in de top van elke wereldwijde leefbaarheidsenquête. Neem er eens een kijkje- het is niet moeilijk om te zien waarom.

Geschiedenis & Impact

De wereld maakte meer dan duizend jaar geleden kennis met Denemarken, toen de Deense Vikingen de zee opgingen en grote delen van Europa verwoestten. Wat zijn de zaken veranderd. Tegenwoordig spreekt Denemarken tot de globale verbeelding als de belichaming van een beschaafde samenleving. Het land verbetert op vele fronten: progressieve politiek, stedenbouw, duurzaamheid, design en architectuur. Recente globale trends, vers geëxporteerd vanuit Kopenhagen, zijn onder andere de fietscultuur, de nieuwe noordse culinaire beweging en de briljante, verslavende tv-series.

Blijdschap & Hygge

Het is hartverwarmend om te weten dat er nog steeds een land is waarop de term ‘sprookje’ toepasselijk is – van de meest langdurige literaire nalatenschap tot de prachtige, typische kastelen. In een notendop, Denemarken snapt het: ouderwetse charme gaat hand in hand met het meest onomwonden toekomstgerichte design en maatschappelijke ontwikkelingen. Het land wint regelmatig een topplek op lijsten van zowel de leefbaarste als gelukkigste landen op aarde. Je hoeft niet hard te zoeken om de alom geprezen hygge te vinden, een onvertaalbare en uniek Deense eigenschap die een grote invloed heeft op het onschatbare geluk van de lokale bevolking. Hygge is het sociale einddoel in Denemarken: een gevoel van gezelligheid, kameraadschap en tevredenheid.

Kwaliteit van leven

Terwijl veel landen opvallen door de steeds groter wordende kloof tussen mensen die ‘hebben’ en ‘niet hebben’, heeft Denemarken juist iedereen ‘genoeg’. Er zijn maar weinig overduidelijk rijke en arme inwoners. Deze egalitaire geest zorgt ervoor dat het beste van kunst, architectuur, eten en entertainment binnen handbereik is voor iedereen. Sterker nog, het trefwoord dat Denemarken misschien wel het beste omschrijft is ‘inclusief’ – iedereen is welkom en iedereen wordt verzorgd, of ze nou jong, oud, homo, hetero, man of vrouw zijn, reizen met kinderen, huisdieren of met de fiets op sleeptouw, of een mobiele beperking of een handicap hebben. Steden zijn compact en gebruiksvriendelijk, infrastructuur is schoon en modern en reizen is een eitje.

De Deense esthetiek

Het is waar, Denemarken heeft niet dezelfde overweldigende natuurlijke grootsheid als zijn buurlanden, maar de landschappen zijn ingetogen – puur en simpel, vaak doordrenkt met een etherisch noorderlicht. Deze landschappen worden weerspiegeld in de Deense designfilosofie op het gebied van mode, eten, architectuur, meubels en kunst. Eenvoud in vorm en functie komt op de eerste plaats, maar niet ten koste van schoonheid. En dus zul je momenten van typische Deense schoonheid vinden op een lang zandstrand, naast een meer, terwijl je een renaissance kasteel bewondert, op de fietspaden van Bornholm, of in een met kaarsen verlicht cafe, dat de kunst van hygge heeft geperfectioneerd.

Openingsbeeld: Redphotographer / iStock