Welkom in Paphos


Kato Paphos (de benedenstad) en Ktima (de hoger gelegen stad, 3 kilometer naar het noordoosten) zijn gescheiden door verkeersader; samen vormen ze een wonderlijk maar contrasterend geheel.

Kato Paphos is vooral ingesteld op Engelse bezoekers, met vele bars en lage gebouwen aan de kust, waar het wemelt van de palmbomen. De straatjes die wat meer achteraf liggen verbergen historische schatten zoals middeleeuwse baden, catacomben en een eenvoudige visserskerk. Het ultieme hoogtepunt is de officiële Paphos Archaeological Site, een van de rijkste archeologische plaatsen in het zuiden. Als je daar (voor zover mogelijk) alleen staat, omringd door de geschiedenis, een strakblauwe lucht en wilde venkel- en kappertjesplanten die op de randen van het Middellandse Zeegebied groeien, voel je je duizenden jaren van alles verwijderd.

Ktima, het oude centrum van Paphos, is een rustigere plaats. Hier gaan de locals rustig hun gang, zoals ze dat dag in, dag uit doen – en decennialang hebben gedaan. De wijken zijn rijk, met prachtige koloniale gebouwen waarin zich zowel overheidsinstellingen als vele musea bevinden.

Openingsbeeld: ©Sergey_Bogomyako/Shutterstock