Welkom in Nicosia


Als je de Cypriotische zeekust en zonneaanbidders zat bent - en zelfs als je dat niet bent - moet je als de bliksem naar de hoofdstad van het land: Nicosia, of Lefkosia zoals het officieel en voor de Griekse inwoners heet.

Het is een aantrekkelijke stad, een ideale plek om te ervaren waar het in het moderne Cyprus allemaal om draait. De eeuwenoude muren, traditionele restaurants en de opboeiende, levendige café- en cultuurscene vormen samen een aardige samenvatting van de stad.

Al het mooie dat Nicosia te bieden heeft vind je binnen de historische muren, waarbinnen zich een labyrint uitrolt van smalle straatjes langs kerken, moskeeën en opvallende koloniale gebouwen. Het beste museum van het land vind je hier ook, met een uitgebreide archeologische collectie.

De stad wordt wel eens “de laatste verdeelde hoofdstad” genoemd, nog altijd een realiteit die toch langzaam verandert, dankzij het 24-uurs controlepunt bij de verbinding tussen het zuidelijke Griekse en noordelijke Turkse deel van de stad, Noord-Nicosia of Lefkoşa.

Openingsbeeld: heidikh / iStock