Welkom in Cyprus


Cyprus is veel meer dan een luie strandbestemming: het eiland heeft vele lagen, zoals zijn geschiedenis, de fascinerende cultuur en levenswijze, het prachtige landschap - een bijzondere achtergrond voor de warme, gastvrije inwoners.

Verbonden met geschiedenis

De turbulente geschiedenis van Cyprus is terug te vinden op de historische sites, de Romeinse ruines, de veelzijdige musea en zelfs in de stoffige straten van de stad. Het gevoel je in een levende geschiedenis te bevinden is het sterkst in Pafos, tussen ontzagwekkende archeologische opgravingen als de Koningsgraven, die zich als een soort Oudheidspretpark uitstrekken. Door letterlijk te graven in het verleden van het eiland is er van alles boven de grond gekomen: fascinerende relieken, neolithische woningen, tombes uit de Bronstijd en van de Feniciërs, Romeinse mozaïeken… Maar ook in het straatbeeld zie je het verleden terug. Kijk uit naar Venetiaanse muren, Byzantijnse kastelen en kerken, Romeinse kloosteres en Islamitische moskeeën.

Een culinair feest

De beste (en lekkerste) manier om kennis te maken met de plaatselijke keuken is met mezze, een proeverij van heerlijke kleine gerechtjes, van romige humus tot pittige gegrilde worst - en alles daar tussenin. Cypriotisch eten is sterk beïnvloed door nabijgelegen Turkije, Griekenland en het Midden-Oosten, dus je vindt er klassiekers als haloumi (helimi in het Turks) en fantastische kebabs. Ook de toetjes zijn onweerstaanbaar, van roomzachte rijstpudding tot lekker plakkerige baklava, bereid met amandelen, rozenwater en pistachenootjes.

Een lijn trekken

De in de kern verschillende Griekse en Turkse gemeenschappen van Cyprus zijn eenvoudig te overbruggen: er zijn zeven verbindingspunten die de Grieks-Cypriotische en Turks-Cypriotische kanten met elkaar verbinden, waaronder twee wandelpaden in de hoofdstad. Het heeft iets unieks om zo eenvoudig tussen twee culturen te kunnen schipperen. Zelfs als je alleen de tijd hebt om de respectievelijke hoofdsteden (Nicosia, of Lefkosia, en Noord-Nicosia, of Lefkosa) te bezoeken, maak dan tijd vrij om de oversteek te maken. Om de ervaring helemaal af te maken kun je proeven van de locale cuisine, musea bezoeken en shoppen naar die unieke souvenir waarmee je indruk kunt maken op het thuisfront.

De Grote Buitenwereld

Het landschap en doorgaans milde klimaat maken de openlucht de place to be. Ten eerste zijn er de stranden, van wild en verwaaid tot volgepropt en kindvriendelijk. Je kunt er elke watersport doen die je maar kunt bedenken, van duiken naar de zeebodem tot stuiteren over het oppervlak op een kite- of windsurfboard. En als je al dat blauw zat wordt is er nog het binnenland. In de bergen bedekt met dennenbossen, door prachtige valleien en langs groene wijngaarden kan worden gewandeld, gefietst, wijn geproefd en - ja echt - in de winter kan er zelfs worden geskied.

Openingsbeeld: lucky-photographer / iStock