Welkom in Bulgarije


De indrukwekkende bergen concurreren met gouden stranden, terwijl steden nachtleven en kunst neuriën. Met de verleidelijke mix van natuur en geschiedenis die Bulgarije biedt, zijn onvergetelijke avonturen gegarandeerd. 

Zwarte Zeestranden

Lange zandstranden en mooi weer trekken elke zomer veel vakantiegangers naar de Bulgaarse Zwarte Zee-resorts. De bewoners van het land worden hulpeloos door de frisse zeebries en mijlen van turquoise water aangetrokken. Ook steeds meer buitenlandse bezoekers hebben deze fijne kust op het oog, dankzij prachtige badplaatsen zoals Primorsko (en prijzen die goed concurreren met West-Europa). Zelfs de twee grote steden aan de kust, Varna en Burgas, hebben aantrekkelijke stranden binnen enkele minuten van hun stedelijke hart. En hoewel Sunny Beach, Sozopol en andere favorieten grondig bebouwd en voor toerisme ontwikkeld zijn, bestaan er nog tal van onontdekte baaien ten noorden en ten zuiden van de grote trekpleisters. 

Kerken & religieuze kunst 

Elke bezoeker in Bulgarije zal onder de indruk zijn van de religieuze kunst, van enorme kerken met gouden koepels tot miniatuuriconen. De Aleksander Nevski-kathedraal en het 10de-eeuwse klooster van Rila trekken bezoekers en pelgrims in overvloed en het houtsnijwerk van Tryavna en de apocalyptische muurschilderingen Bachkovo verzamelen ook veel roem. Maar ook in de orthodoxe kerken van zelfs de kleinste dorpen valt veel te bewonderen: aandoenlijke schilderijen van heiligen, vaak in bewerkte houten schermen gezet (iconostasen), worden zichtbaar bij flikkerend kaarslicht. Bijna net zo spectaculair zijn omgevingen waar de vele heilige gebouwen zich bevinden: granieten rotsen, kabbelende beekjes en eenzame bergpassen. 

Oude geschiedenis

Een vleugje geschiedenis sijpelt uit de vele forten en ruinen van Bulgarije. In de grotten, diep weggestopt in het door rivieren geëtste landschap, vind je sporen van Neolithische nederzettingen. De mysterieuze Thraciërs lieten oogverblindende schatten van goud en zilver achter, naast tombes die nu nog kunnen worden bezocht. De Romeinen bouwden steden op een adembenemende schaal, hun badhuizen, muren en amfitheaters staan nonchalant in het centrum van moderne steden als Varna en Plovdiv. Generaties van tsaren stapten langs de verdedigingsmuren van Tsarevets, in de voormalige hoofdstad Veliko Tarnovo. En deze geschiedenissen zijn niet minder relevant vandaag de dag: Thracische kunst en de overwinning van Bulgarije op de Ottomanen blijven inspireren. 

Bergen & bossen

De ongerepte landschappen van Bulgarije doen het hart van wandelaars, mountainbikers en skiërs sneller kloppen. Zeven bergketens liggen verspreid over het hele land, gletsjermeren schitteren tussen de besneeuwde bergtoppen en een wirwar aan bossen verbergen wolven, beren en lynxen: een glimp van Europa’s oerverleden. Netwerken van paden en hizhas (trekkershutten) geven toegang tot ruwe schoonheid als de in mist gehulde panorama’s in het Balkangebergte en de zonsopgang van een-na-hoogste bergtop van Bulgarije, Mt. Vihren (2915 meter). Van trektochten maken door Rodopi dorpen tot over skipistes in Banski denderen of vogels spotten in het nationale park Pirin: Bulgarije heeft veel om outdoor liefhebbers te verrassen (en vermoeien).

Openingsbeeld: vr_studio / iStock