Welkom in Bosnië en Herzegovina


Bosnië en Herzegovina draagt een grimmig verleden, maar biedt bescheidenheid, middeleeuwse dorpjes en kastelen, berggebieden en riviervalleien.

De ruwe schoonheid van Bosnië en Herzegovina toont de achtergebleven littekens van een tragische burgeroorlog in de jaren negentig. Vandaag de dag zullen bezoekers dit land echter vooral herinneren aan de bescheiden sympathie van de mensen en de intrigerende sfeer waarin het Oosten en Westen samenkomen, een sfeer gevormd door de Ottomaanse en Oostenrijks-Hongaarse geschiedenis.

De voornaamste trekpleisters zijn de opgeleefde oude centra van Sarajevo en Mostar, waar heropgebouwde historische panden de balans behouden met modieuze bars en cafés. Elders zijn de architecturale gedrochten uit de hoogtijdagen van het Socialisme bijzonder zeldzame aangezichten op de voornamelijk rustieke omgeving. Veel van de aandoenlijk kleine Bosnische dorpjes omarmen een middeleeuws kasteel en zijn omgeven door bergwanden en riviervalleien. Er zijn maar weinig plaatsen in Europa waar je zo goed kunt raften of waar je zulke toegankelijke en goedkope skipistes zult vinden. 

Openingsbeeld: istankov / iStock