Welkom in Brussel


Brussel is de fascinerende hoofdstad van België en het administratieve centrum van de EU. De stad is historisch maar toch hip, bureaucratisch en maf tegelijk, en tot op het bot multicultureel. Brussel heeft zelfvertrouwen, maar is niet arrogant.

En al deze eigenschappen zijn vertegenwoordigd in het stadsbeeld, waar de gebouwen net zo kleurrijk en verschillend zijn als hun bewoners. Je vindt om de hoek van prachtige, grootse bouwwerken zomaar een grauw, vervallen wijkje. De soepele lijnen van de art nouveau worden afgewisseld met betonnen blokken uit de jaren 60 van de vorige eeuw en majesteitelijke herenhuizen contrasteren het koele glas van de Brusselse hoogbouw. En wie kent niet de glimmende constellatie van bollen in het noorden van de stad: het Atomium. Deze kakofonie aan moderne stijlen omgeeft een oud centrum, waar het indrukwekkende Stadhuis al sinds de 15e eeuw prijkt.

De inwoners en bezoekers van Brussel komen uit alle hoeken van de wereld, maar zij vinden elkaar in de vele barren en kroegen van de stad. Deze verbindende kroegcultuur maakt het leven mooi. Maar het wordt niet overdreven: de droog-humoristische kijk die de Brusselaars op het leven hebben is soms bijna net zo opmerkelijk als de surrealistische schilderijen van voormalig inwoner René Magritte.

Openingsbeeld: AleksandarGeorgiev / iStock