Welkom in België


Pal in het midden van West-Europa vind je een meertalig land dat het historische met speels gemak combineert met het gloednieuwe: van talloze kastelen en middeleeuwse kloktorens tot innovatieve musea en hippe cafés. Bereid je maar voor op een overdaad aan comfort food: wafels, chocolade, patat en stapels stomende mosselen worden allen weggespoeld met ’s lands welbekende schuimbieren.

Stad en Land

België is een klein land vol bijzondere contrasten. De historische kunststeden van het Nederlandstalige Vlaanderen verleiden menig bezoeker met middeleeuwse kloktorens, magische marktpleinen en huizen met trapgevels die uitkijken over de pittoreske stadskanalen, allen afgewisseld met fantastische musea en galerieën. Alles ligt erg dicht bij elkaar en worden vlekkeloos verbonden met openbaar vervoer. Keer zuidwaarts en het gros van Franstalig Wallonië geeft je rustieke sfeer: er zijn indrukwekkende grotten, kastelen en idyllische valleien te ontdekken en er is voldoende outdoor vermaak in de beboste heuvels. 

Patat, Chocolade en Bier

Pak die elastische kleding maar alvast in. De Belgen hebben een bijzonder scala aan specialiteiten op het menu, waaronder de meest hemelse chocolade. Grote mosselen in een zoutige, wijnrijke bouillon worden geserveerd met krokante, tweemaal gefrituurde frites. Dan er is er uiteraard ook nog het bier. Bier brouwen is een verheven kunstvorm in België en vele bieren worden nog op de traditionele manier gebrouwen: in oude kloosters. 

Onverwachte Rijkdom

De geweldige middeleeuwse dorpjes in België, zoals het pittoreske Brugge, mogen dan boordevol Unesco-erfgoed staan- de bruisende grote steden (Brussel en Antwerpen), de grotten, de kajaktochten, de industriële plaatsen en de zandstranden aan de Noordzee zijn ook leuke attracties. De regio was in het verleden decennialang het middelpunt van de Europese schilderkunst en is sindsdien een verbazingwekkend creatief centrum gebleven. Geniet van de soms bizarre, ontroerende schoonheid van de Vlaamse Primitieven, de wulpse figuren van Rubens, het kronkelige bochtenwerk van art nouveau en ’s lands prachtige contemporaine kunst. De popcultuur is ook zeer plezant: strips en mode vullen toegewijde musea en de Belgische carnavalsfeesten vallen onder ’s werelds mafste en wildste feesten.

Oorlogswonden

De Belgische steden en velden dragen de littekens van eeuwenoude invasies, belegeringen, veroveringen, machtswisselingen en verzet. Het land was getuige van vele, brute gevechten in de moderne geschiedenis en vraagt zijn bezoekers om enig begrip, erkenning en rouw. Waterloo, het slagveld waar de hertog van Wellington Napoleon versloeg, de vele dorpen en frontlinies tijdens de vierjarige hel van de Eerste Wereldoorlog en ook de minder herdachte, maar niet minder belangrijke slagvelden van de Tweede Wereldoorlog – al deze historische gebeurtenissen hebben eigen musea en herdenkingen die de gestorvenen eerbiedigen en de verhalen levend houden.

Openingsbeeld: interlight / iStock