Welkom in Tirana


Levendig, kleurrijk Tirana is het kloppende hart van Albanië, waar de hoop en dromen van dit kleine land samenvloeien tot een levendige mengeling van verkeer, onbezonnen consumentisme en ongebonden plezier.

Sinds het ontwaken uit de communistische sluimering van de stad begin jaren 90, heeft Tirana een transformatie ondergaan van buitengewone proporties. Het centrum is onherkenbaar, met gebouwen geverfd in primaire kleuren en openbare pleinen en autovrije straten die een plezier zijn over te dwalen.

Het hippe Blloku gonst van de hippe lieden die rondhangen in bars en cafés, terwijl de grote boulevards van de stad zijn bekleed met fascinerende relieken van haar Ottomaanse, Italiaanse en communistische verleden – van delicate minaretten tot opvallende socialistische muurschilderingen. Voeg hier wat uitstekende musea aan toe en je hebt een overtuigende lijst van redenen om de stad te bezoeken. Het dagelijkse gevecht in het verkeer tussen automobilisten en voetgangers maakt de stad luid, gek, kleurrijk en stoffig, maar nooit saai.

Openingsbeeld: saiko3p / iStock