5x winterbestemmingen in Europa

Redactie Lonely Planet

De winter komt in verschillende vormen voor in Europa. In het noorden vind je veel sneeuw en zonloze weken, terwijl je in het milde Middellandse Zeegebied wel zonnestralen aantreft en een gezellig café-cultuur in het midden van Europa.   

Het is een inspirerende tijd om grote steden en charmante dorpjes te bezoeken in de. Zo zijn er minder wachtrijen waardoor er meer ruimte is in je reisschema, en kun je buiten het seizoen gunstige accommodatieprijzen krijgen waardoor een reis door Europa erg vriendelijk is voor je portemonnee.  Via het treinnetwerk kun je landen op je eigen gemak verkennen en de lokale bevolking ontmoeten terwijl ze bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden, buiten het vaak hectische zomerseizoen.

  1. Abisko, Zweden

Verder met de trein naar het noorden van Europa dan Abisko in Lapland kun je bijna niet. Dit winterparadijs is voor liefhebbers van de serieuze winter. In december en januari komt de zon enkele weken niet op, maar juist die duisternis maakt het één van ’s werelds beste plaatsen om het majestueuze noorderlicht te bekijken. Daarnaast is het ook nog eens een perfecte locatie om te langlaufen door nationale parken en een rit te maken met een huskyslee

Tip: Maak een stop in de buurt van Kiruna om het beroemde Icehotel te bezoeken.

Parthenon Athene | valentinrussanov/ iStock
  1. Athene, Griekeland

Het is een echte domper en een flinke klus om die 500 mensen uit je foto van het Parthenon in Athene te fotoshoppen, maar in de winter is dit geen probleem. Alle irritaties en spanningen waar je in de zomer mee te maken krijgt zoals drukte, toeristische prijzen, intense hitte, wachtrijen en luchtvervuiling vermijd je namelijk min of meer door in de winter naar Athene te reizen. De winter is de beste tijd om het eeuwenoude erfgoed van het land te verkennen en de lokale cultuur te ervaren. 

Tip: Eilandhoppen is zeker een goed idee, maar hou er wel rekening mee dat de meeste accommodaties sluiten in de winter. 

  1. Boedapest, Hongarije

Koppels die romantisch hand in hand schaatsen en de ijzige lucht inademen- er is geen betere plek om dit te doen dan in het pittoreske stadspark van de Hongaarse hoofdstad Városligeti Műjégpálya, waar een enorme ijsbaan te vinden is. Heb je het daarna koud? Boedapest is beroemd om zijn sierlijke thermale baden.

Tip: Breng ’s nachts een bezoekje aan een ‘ruin pub’.

  1. Jasná, Slowakije

In Slowakije vind je skipistes van hoge kwaliteit die ook nog eens betaalbaar zijn. De accommodaties en het eten zijn ook redelijk betaalbaar en de bevolking is ook nog eens super vriendelijk. Jasná is de beste Slowaakse skilocatie, met lange afdalingen die je langs prachtige paden leiden met besneeuwde sparren. Het gebied is gelegen in het ruige maar mooie Tatra gebergte.

Tip: Vluchten rechtstreeks naar Slowakije kunnen prijzig zijn, dus probeer deze trip te combineren met andere bestemmingen in Europa. 

Sevilla | alvarez/ iStock
  1. Andalusië, Spanje

In Andalusië kun je zachte temperaturen verwachten in de wintermaanden. De accommodaties zijn goedkoop, en er zijn minder toeristen bij bezienswaardigheden als Granada’s Alhambra en de Kathedraal van Sevilla. Bovendien zijn de tapas en het nachtleven net zo aantrekkelijk als in de zomer.

Tip: Als je toch nog op zoek bent naar wat wintersportactiviteiten, bezoek dan Sierra Nevada. Dit ligt bij Granada in de buurt.

Openingsbeeld: RobinEriksson/iStock