Zon, zand en piramides: dit mag je niet missen in Egypte

Jasmijn Wijnbergen

Het land van piramides, sfinxen en verborgen schatten kent een rijke geschiedenis, die ruim 5000 jaar geleden begon. Dat maakt het een buitengewoon unieke plek om te bezoeken. Maar of je nu komt voor de archeologische vondsten die zijn gedaan of behoefte hebt aan een heerlijke strandvakantie; Egypte heeft voor ieder wat wils.

Rode Zee

Liefhebbers van het water kunnen naar de Rode Zee afreizen. In dit paradijs, ten oosten van het land, vind je adembenemende koraalriffen (de meest noordelijke ter wereld!) en een gigantische variëteit aan kleurrijke vissen. Je komt er bijvoorbeeld de opvallende koraalduivel tegen, of de endemische rodezeewimpelvis. Maar er zijn ook zeeschildpadden en zelfs haaien. Verspreid over de hele kust van de Rode Zee vind je prachtige resorts waar je kunt genieten van een zonovergoten strandvakantie. Sharm-el-Sheikh bijvoorbeeld. Sla deze bestemming als je van duiken houdt dus niet over.

Piramides van Gizeh

Naast zulke piramides lijk je opeens wel heel klein | Foto: kasto80 / iStock

Een bezoek aan Egypte is natuurlijk niet volledig zonder het bezoeken van de indrukwekkende piramides van het land. Deze opmerkelijke bouwwerken zijn de protserige laatste overblijfselen van de farao’s die eronder begraven liggen. Vlakbij de Egyptische hoofdstad Caïro liggen de bekendste piramides van de wereld, de Piramides van Gizeh. In totaal zijn hier elf piramides te vinden, waarvan er drie het best bewaard zijn gebleven: die van Cheops, Chefren en Mykerinos. De piramide van Cheops is zelfs de laatst overgeblevene van de zeven antieke wereldwonderen. 

Vallei der Koningen

Met het beroemde graf van farao Toetanchamon is de Vallei der Koningen, midden in de bloedhete woestijn, de bekendste en indrukwekkendste verzameling graftombes. De vallei dankt zijn naam aan de meer dan zestig koningsgraven die er verborgen liggen. De vrouwen en kinderen van de farao’s werden net iets ten zuidwesten van de Vallei begraven, in de Vallei der Koninginnen. Koningin Nefertari is de beroemdste persoon die hier begraven ligt, de vrouw van farao Ramses II. Het lijkt op het eerste gezicht misschien minder indrukwekkend dan de statige piramides, maar vergis je niet. Met een gids kun je naar de tombes afdalen voor een ontdekkingstocht, tussen de millennia oude, rijkelijk versierde gangen en zanderige zuilen. Een ervaring om nooit te vergeten. 

Openingsbeeld: zbg2 / iStock