Wereldse cocktail: mimosa

Redactie Lonely Planet

Hij is eenvoudig maar onmiskenbaar chic: deze klassieke ontbijtcocktail transformeert een simpele ochtendmaaltijd naadloos tot een waar evenement. Het verhaal gaat dat de mimosa – vernoemd naar de gouden Australische bloem die naar verluidt door de Britse ontdekkingsreiziger Captain Cook in Europa is geïntroduceerd – in 1925 voor het eerst werd geserveerd in The Ritz, Parijs door hoofdbarman Frank Meier. Het recept kan echter ook zijn gestolen uit Buck's Club in Londen, waar in 1921 de eerste Buck's Fizz (met precies dezelfde ingrediënten maar een hogere verhouding sinaasappelsap) werd geschonken. Waar de mimosa ook vandaan moge komen, wij zijn het eens met de woorden van de hertog van Edinburgh: "Champagne met sinaasappelsap is een geweldig drankje."

Maak het

Ingrediënten

  • 40 ml vers geperst sinaasappelsap (of vers bloedsinaasappelsap voor een alternatief met pit)
  • 15 ml Grand Marnier of een scheutje oranjelikeur (optioneel)
  • 120ml Brut Champagne of een droge, mousserende wijn

Methode

  • Giet het sinaasappelsap in een champagnefluit en voeg, indien gewenst, Grand Marnier of oranjebitter toe.
  • Vul het glas aan met champagne of mousserende wijn.

Drink het

De mimosa is dé oplossing voor een eeuwenoude crisis: wat bestel je als het nog net iets te vroeg is om te proosten met champagne, maar de situatie té bijzonder is om het proosten geheel achterwege te laten? De mix heeft zijn titel als de koning van de chique alcoholische ontbijtdranken daarmee dubbel en dwars verdiend. Er wordt gezegd dat regisseur Alfred Hitchcock verantwoordelijk was voor het introduceren van de mimosa als een onmisbaar onderdeel van de Amerikaanse weekendbrunch in de jaren 1940. Tot op de dag van vandaag kunnen maar weinigen ontkennen dat een dag als zondag belangrijk genoeg is om een mimosa-toast te kunnen rechtvaardigen – waar ter wereld je ook aan het ontbijt zit.

De versimpelde versie kun je overal waar champagne en sinaasappelsap op het menu staat wel krijgen, maar hij smaakt het beste bij een fijne, uitgebreide brunch – naast de complementerende smaken en gezelligheid vormt de brunch de noodzakelijke bodem. Schuif aan in een van de toepasselijk genaamde Breakfast Clubs verspreid over Amsterdam, waar je je cocktail drinkt bij een uitgebreid ontbijt in Londense, New Yorkse of Mexicaanse stijl. Of kies een van de comfortabele wijnrode banken in de Rotterdamse ontbijtbar By Jarmusch. Alle keus om je eigen pannenkoeken, eieren of andere ontbijtklassieker samen te stellen, en hun mimosa met een scheutje Cointreau maar het helemaal af.

Openingsbeeld: Austin Melonie Carroll/iStock