Wereldse cocktail: de Manhattan

Redactie Lonely Planet

Complex, elegant en tijdloos: de Manhattan is een klassieke cocktail.

De ingrediënten lijken simpel – vermout, rye whisky en bitters – maar in de juiste verhoudingen is het een soepel en gebalanceerd kunstwerk. Volgens de de meeste verhalen is de cocktail bedacht bij de Manhattan Club in New York, rond 1870. Maar een barman uit die tijd beweert dat het drankje al eerder werd gemaakt, door Black, een barman in een cafe aan Broadway. Wat de waarheid ook moge zijn, tegen 1900 was de cocktail een hit en dat is het nog steeds. Een klassieker die elke zichzelf respecterende barman of -vrouw weet te maken.

Ingrediënten

  • Sinaasappelschil
  • 60ml rye whiskey
  • 30ml zoete vermout
  • 2 scheutjes Angostura bitters
  • IJs
  • Maraschinokers

Methode

  • Wrijf de sinaasappelschil langs de rand van een gekoeld cocktailglas.
  • Giet de rye whisky, vermout en bitters in een cocktailshaker.
  • Voeg ijs toe en roer (niet schudden).
  • Giet de mix door een ­vergiet in het glas en voeg de maraschi­nokers toe.

Drinken op locatie

De perfecte plek om een Manhattan te proeven is natuurlijk in Manhattan. Het is niet meer mogelijk om de cocktail te proberen bij zijn geboorte­plaats, want de Manhattan Club bestaat al sinds de jaren 70 niet meer, dus ga in plaats daarvan naar het restaurant Manhatta, voor Mad Man-vibes. Hier drink je de cocktail op de 60ste verdieping van een wolken­krabber in downtown New York, met adem­benemend uitzicht over de borough waar de cocktail naar vernoemd is.

Je kunt ook verder de geschiedenis in; herbeleef de Roaring Twenties bij The Backroom, een van slechts twee speakeasies uit het Prohibition-tijdperk die nog steeds open zijn in de stad. Loop via de onop­vallende achterdeur naar binnen, neem plaats in een van de comfortabele banken en geniet van je Manhattan in een koffiekopje – net als tijdens de drooglegging. 

Openingsbeeld: Wesley Hitt/Getty Images