Waan je in een sprookje: de mooiste kastelen in Roemenië

Anne von Gleich

Als je op reis wil naar een echt sprookjeskasteel, dan moet je in Roemenië zijn. Daar staan er talloze, vooral bekend om hun gotische bouwstijl, de mysterieuze legendes en de vorstelijke sfeer. Hier lees je over drie Roemeense kastelen, allemaal op hun eigen manier bijzonder en absoluut de moeite van een bezoek waard.

Kasteel Bran: mythe versus realiteit

Bran is het oudste en ongetwijfeld het bekendste kasteel van Roemenië. Volgens sommigen gold het als de inspiratie voor het kasteel van Dracula, uit de gelijknamige roman van Bram Stoker. Niet vreemd: het kasteel maakt vanaf de buitenkant, met zijn bloedrode torens en massieve rotswanden, een spookachtige indruk. Van binnen zie je hier echter weinig van terug, de 57 kamers zijn omgetoverd tot een museum over het koninklijk huis van de 14de tot 19de eeuw. De zorgvuldig bewaarde meubels, wapens en andere tierelantijnen maken het nog steeds een interessante bezienswaardigheid. Via een geheimzinnige, smalle zijgang kom je in de torens. Indrukwekkend, maar af te raden voor mensen met claustrofobie. Desalniettemin halen veel schrijvers en filmregisseurs hun inspiratie uit dit kasteel, dat stiekem best romantisch en gezellig is.

Kasteel van Hunedoara: imposant maar grimmig

Een dreigende lucht boven het grimmige Corvin Castle | Foto: Ioan Florin Cnejevici / iStock

Enerzijds bevestigt dit kasteel, ook wel bekend als Corvin Castle, het beeld uit de sprookjesboeken: via een enorme, houten ophaalbrug kom je bij de imposante toegangspoort. Deze leidt naar een van Europa’s grootste Gotische kastelen, vandaag de dag in z’n geheel te ontdekken met behulp van een audiotour-app op je mobiel. Anderzijds zal dit kasteel je de stuipen op het lijf jagen, met de grimmige kerkers, mistige kerktorens en martelkamers. Overblijfsels van de koninklijke leden en militairen die het kasteel hebben gewoond. De beruchte Vlad de Spietser, ook wel Vlad Dracula (geen vampier) zou hier zeven jaar gevangen hebben gezeten. Maar maak je geen zorgen, tegenwoordig is de sfeer gemoedelijk: de 42 kamers dienen voornamelijk als podium voor lokale kunstenaars en als souvenirshop. Omdat het kasteel rond 1450 werd gebouwd, is er van het meubilair weinig over. Des te meer ruimte voor je fantasie!

Kasteel Peleș: lieflijk en decadent

Kasteel Peleș wordt omringd door prachtig groen | Foto: GoodLifeStudio / iStock

Deze voormalige zomerresidentie van het Roemeens Koningshuis is door de overweldigende locatie en eclectische architectuur zeker het bezoeken waard. Het kasteel beslaat zo’n 1000 hectare en wordt omringd door frisgroen woud, dat je prachtig kunt fotograferen vanaf het immense balkon. Het elegante complex is een mengelmoes van barok, rococo, renaissance en gotische stijlen: het resultaat van een samenwerking van architecten uit Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Er zijn 160 kamers, waarvan 35 opengesteld voor publiek. Binnen beland je in een soort Duits sprookje met marmeren standbeelden, gedecoreerde muren en houtgraveringen. Houd er rekening mee dat je extra moet betalen om foto’s te mogen maken. Een tip: loop vanaf de ingang helemaal rechts de tuin in, vanaf hier past het kasteel in z’n geheel op de foto.

Wil je toch liever naar een ander kasteel? Bezoek dan bijvoorbeeld Kasteel Bánffy, na Bran het oudste kasteel van het land, of juist Pelișor, een van de nieuwere (voltooid in 1902). Bijna elk kasteel beschikt over een goede website, waar zowel een routeplanning als een prijslijst te vinden is. Of rijd in het wilde weg over de Roemeense wegen: je ziet ongetwijfeld ergens een torentje boven de bossen uitsteken.

Openingsbeeld: emicristea / iStock