Volg de vrijheid: de Liberation Route

Eva Nijman

Op 4 en 5 mei herdenken we jaarlijks de Tweede Wereldoorlog en vieren we onze vrijheid. In Nederland worden op deze dagen herdenkingsdiensten gehouden en festivals georganiseerd, maar je kunt er ook voor kiezen om op een andere manier stil te staan bij de oorlog én de vrijheid. Ga bijvoorbeeld op reis langs de Liberation Route.

Volg de vrijheid door Europa

De Liberation Route is een internationale herdenkingsroute waarbij je de in de voetsporen treedt van de geallieerden in de laatste fase van WO II. De route laat je naast belangrijke gebeurtenissen zoals D-Day in Normandië en Operatie Market Garden in Nederland ook kennismaken met minder bekende historische momenten. Houd een moment stilte bij oorlogsmonumenten, verdiep je in de persoonlijke verhalen van hoofdrolspelers uit de oorlog en vier de vrijheid met je voeten in de zee op de stranden van Normandië.

Het Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer, Frankrijk | Foto: jcarillet / iStock

Make It Happen

  • Liberation Route biedt verschillende arrangementen aan. Treed bijvoorbeeld in de voetsporen van de Amerikaanse en geallieerde troepen tijdens een 12-daagse tocht met Normandië als startpunt. Je stopt onder andere bij stranden zoals Utah Beach en Omaha Beach en verschillende militaire begraafplaatsen. De route gaat verder richting Parijs, waar een dag is gewijd aan de bevrijding van de Franse hoofdstad. Ook de locatie  van de Slag van Verdun en de omgeving van Bastenaken worden niet overgeslagen. 
  • Blijf je liever in Nederland? Vooral in Gelderland en Noord-Brabant zijn er veel historische locaties en bezienswaardigheden die je kunt bezoeken.

Meer Easy Trips?

Dit artikel verscheen in de Easy Trips van het nieuwste Lonely Planet Traveller. Meer lezen? We nemen je ook mee naar het Colosseum in Rome na zonsondergang, houden een lentepicknick in België en geven je inspiratie voor een schitterende boswandeling tussen de wilde hyacinten in Engeland... Haal het meinummer van Lonely Planet Traveller snel in de winkel of bestel hem online.

Openingsbeeld: lucentius / iStock