Vevey: leven als een god in Zwitserland

Redactie Lonely Planet

Als er één stad is waardoor je spontaan een flesje bubbels wil openen, dan is het Vevey. De stad leunt zelfvoldaan achterover aan de noordelijke oever van het Meer van Genève, met zicht op het helderblauwe water en de besneeuwde Alpen in de verte. In één oogopslag is het duidelijk wat Vevey’s raison d'être is. De terrasvormige wijngaarden die de omliggende berghellingen tekenen geven je de eerste hint (je hebt het goed geraden: het is wijn) en het gigantische standbeeld van een vork die uit het meer steekt is de tweede (lekker eten, ah oui!).

In 2019 is het moeilijker dan ooit om Vevey te weerstaan. Deze verleidelijke Zwitserse stad maakt zich klaar voor zijn Fête des Vignerons: een grootschalig festival voor wijnboeren dat volgens traditie slechts eens in de 20 jaar plaatsvindt. Als je het mee wil maken, kun je maar beter gauw kaartjes kopen.

De viering van het Fête des Vignerons

Wijnboeren (en wijnliefhebbers) komen van heinde en verre naar dit drieweekse festival, dat in 2019 van 18 juli tot en met 11 augustus gehouden wordt. Het is een van de grootste en oudste festivals ter wereld in zijn soort en is bedoeld als een ode aan gulle oogsten, wijncultuur en grand cru-druiven.

Het festival gaat terug tot de 17e eeuw, toen de Confrérie des Vignerons, de broederschap van wijnboeren, zijn bijeenkomst besloot op te peppen met een klein feestje. Er werd een parade richting het meer georganiseerd, gevolgd door een klein banket. Maar wat bescheiden begon, groeide in de 18e eeuw al snel. Het eerste grote feest werd in 1797 gehouden, om de beste wijnboeren van de regio en hun wijnen te eren. Sindsdien wordt er geen editie overgeslagen, dus in 2016 is het festival zodoende als “levende traditie” toegevoegd aan Unesco’s lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Als je geluk hebt en een kaartje hebt weten te bemachtigen, staat je een waar volksfeest te wachten. Zo zijn er speciale parades en optredens die verwijzen naar de seizoenen en wijnbouwtradities, alpenhoornconcerten, koren, proeverijen en er wordt gevendelzwaaid. Iedere dag staat in het teken van de pastorale tradities van een ander kanton. De optredens vinden plaats in de arena op het Place du Marché – met een podium zo groot als een Olympisch zwembad – die makkelijk plaats biedt aan zo’n 20.000 festivalgangers. Laten we vooral de wijn zelf niet vergeten! Ga zeker naar een van de vele pop-up restaurants en wijnkelders die voor de gelegenheid open zijn gesteld en grijp deze zeldzame kans om de beste Pinot Noir en Chasselas van de regio te proberen.

Een gigantische vork in het Meer van Genève | Foto: Trabantos / Shutterstock

Ontdek de wijngaardterrassen van Lavaux

Als je de regio wil ontdekken, zijn de omringende wijngaarden van Lavaux hemel op aarde voor de wijnliefhebber. Dit zijn de steilste wijngaarden ter wereld: meer dan 40 terrasniveaus klimmen de heuvels op. Dramatisch steken deze boven het Meer van Genève uit – de vergezichten zijn precies zo dromerig als je zou verwachten. Niet voor niets zijn de wijngaardterrassen werelderfgoed. Heb je er nog nooit van gehoord? Het is je vergeven. De wijnen, waarvan de druiven met de hand worden geplukt, zijn zo select, speciaal en in kleine oogsten beschikbaar, dat de Zwitsers de meeste flessen zelf houden en er maar weinig geëxporteerd worden.

Om de regio te ontdekken kun je met de auto over de 40 kilometer lange, meanderende oeverweg rijden of de panoramatrein van Lavaux nemen. Maar een veel betere manier om een echt gevoel voor deze streek te krijgen is om er te voet op uit te gaan. Zeer aan te bevelen is de 11 kilometer lange wandeling die van Saint Saphorin naar Lutry leidt. Onderweg geniet je van meeslepende uitzichten, mooie dorpjes en gastvrije caves (wijnkelders). Breng een bezoek aan Vinorama, direct aan het meer in Rivaz, gehuisvest in een voormalige bunker die een ultramoderne opknapbeurt heeft gekregen. Het centrum geeft je een spoedcursus over het wijnbouwproces door de seizoenen heen en in de Espace Dégustation kun je tientallen wijnen proeven.

Een traditionele wijnpers in de wijngaarden | Foto: Trabantos Shutterstock

Uit eten in Vevey

De verwennerij zet zich voort in het centrum van Vevey, waar je kunt verdwalen in de kleine steegjes. Als je je een avondje de koning te rijk wil voelen, moet je zeker naar een van de vijf restaurants met een Michelinster gaan, zoals Denis Martin. De moleculaire maestro waar het restaurant naar vernoemd is verbluft zijn gasten met zijn avant-gardistische versie van een 20-gangen degustatiemenu, dat bestaat uit kleine, eetbare kunstwerkjes en smaken waar je nog nooit van gehoord hebt. Wil je meer? Een halfuurtje westwaarts ligt het met drie Michelinsterren bekroonde Restaurant de l'Hôtel de Ville in Crissier, dat door voedselguru Franck Giovannini bestierd wordt.

Voor de wat beperktere portemonnee biedt Vevey ook meer dan genoeg eenvoudigere opties. Een van de populairste plekken op dit moment is Tandem: een verfijnde, retro-coole tent waar je voor brunch, lunch, diner en cocktails terecht kunt. De chef gaat er prat op alleen lokale producten te gebruiken (zowel de ingrediënten als de wijnen). Voor een wat traditioneler aanbod ga je naar de gezellige familiebistro Le Mazot (goede fondue en steaks).

Openingsbeeld: Pixhound / Shutterstock