Verschillende kersttradities over de hele wereld

Anne von Gleich

Als je het vreemd vindt dat de Amerikanen cadeautjes verzamelen in een sok, dan sta je vast versteld van de uiteenlopende andere kerstgebruiken wereldwijd. Omdat een derde van de wereldbevolking van oorsprong christelijk is, wordt Kerst op veel plekken gevierd. Zelfs in landen met een minimale christelijke populatie, zoals in Japan, wordt het kerstfeest soms innig omarmd. En dit resulteert in opmerkelijke, soms hilarische kerstvieringen.

12-gangendiner in Rusland

De orthodoxe kerk houdt voor religieuze feestdagen de Juliaanse Kalender aan, waardoor kerst hier pas op 7 januari wordt gevierd. Veel mensen vasten totdat het kerstdiner aanbreekt- pas als de eerste sterren aan de hemel verschijnen op kerstavond, mag er weer gegeten worden. En niet zomaar: een 12-gangendiner, bedoeld om de 12 apostelen te vereren. Srozhdyestvom Hristovym!

Foto: aliquisNJ / iStock

Symbolische geit in Zweden

 Sinds 40 jaar staat er elk jaar een strooien geit in de Zweedse stad Gävle. Deze gigantische geit dient als startsein voor de kerstvakantie. Helaas is het een populair doelwit voor vandalen: sinds 1966 heeft de geit kerstavond maar 10 keer gehaald. Hoewel het strooien monument goed wordt beveiligd, zoekt men elk jaar nieuwe trucs om zo de beveiligers te omzeilen. Meestal verhullen ze zichzelf als kerstman of elfje, om vervolgens de pyromaan uit te hangen. God Jul!

KFC-diner in Japan

De Amerikaanse fastfoodketen lanceerde zo’n sterke kerstcampagne in de jaren 70, dat op kerstavond veel Japanse KFC’s steevast ieder jaar zijn volgeboekt. Ook qua kerstversiering is er een duidelijke Amerikaanse invloed: winkelcentra hangen vol met kitscherige kerstballen en zwevende kerstmannen en bomen op straat zijn versierd met lampjes. Omdat zo weinig Japanners Kerst vieren uit religieuze overwegingen hebben ze er geen oorspronkelijk Japans woord voor. Daarom namen ze het over uit het Engels: Merii Kurisumasu!

Huwelijkse voorspoed in Tsjechië

Bijgelovige moeders van vrijgezelle dames houden hun hart vast op kerstavond: gaat hun dochter dan eindelijk het huis uit? De traditie is dat de vrijgezel met haar rug naar de voordeur gaat staan om vervolgens een schoen over haar schouder te gooien. De richting waarop de schoen wijst als hij neerkomt, voorspelt of ze nog een jaar vrijgezel blijft of dat ze het jaar erop dan eindelijk uit huis zal gaan om haar huwelijk voor te bereiden. Veselé Vánoce!

Maandenlange kerst op de Filipijnen

Als in september de Nederlandse studenten aan hun nieuwe collegejaar beginnen, zingt de Filipijnse bevolking alweer kerstliedjes. Zo kennen in de Filipijnen een enorm lang kerstseizoen- door hun koloniale verleden met Spanje wordt Kerst hier gezien als het grootste en belangrijkste nationale feest. Op 16 december barst het feest pas echt los, dan begint de negendaagse mis. Ook is bijna elke straat feestelijk versierd met stervormige lantaarns, die symbool staat voor de ster in Bethlehem. Maligayang Pasko!

Openingsbeeld: oversnap / iStock