Van de Alpen naar abstracte kunst: moderne musea in Zwitserland

Laura Veneman

Alleen naar Zwitserland voor de wintersport? Zonde. Het land heeft veel meer te bieden dan besneeuwde bergen (die trouwens ook voor niet-wintersporters het bezoeken waard zijn). Op het gebied van cultuur staat Zwitserland naast fondue, chocola en dure horloges namelijk ook bekend om zijn moderne kunst. Het aantal musea in verhouding tot de grootte van het land is enorm. Ontdek ook deze kant van het land in een van deze vier musea.

Kunstmuseum Basel | Foto: olli0815 / iStock

Kunstmuseum Basel in Bazel

Het Kunstmuseum Basel beslaat een enorme verzameling van allerlei vormen van beeldende kunst, vanaf de Renaissance tot nu. Het museum heeft prachtige impressionistische, expressionistische en surrealistische en anderszins moderne werken van onder meer Monet, Picasso, Mondriaan en Dalí. Het Museum für Gegenwartskunst, een dependance van het Kunstmuseum, is voor liefhebbers van hedendaagse kunst interssant. Dit deel van het museum is volledig gewijd aan nieuwere kunst, vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw.

Zentrum Paul Klee | Foto: Yury Gubin

Zentrum Paul Klee in Bern

Het Zentrum Paul Klee in Bern is een museum met ongeveer vierduizend werken van Paul Klee. De Duitse kunstenaar groeide in de Zwitserse hoofdstad op en was schilder, dichter, muzikant en leraar. Het indrukwekkende museum, ontworpen door Renzo Piano, belicht de verschillende kanten van zijn werk; niet allemaal tegelijk, maar afgewisseld. Meestal zijn er ongeveer 150 tot 200 kunstwerken te bezichtigen. Bijzonder aan het museum is de speciale ruimte voor kinderen, waar zij hun inner kunstenaar kunnen ontdekken en zelf meesterwerken mogen creëren.

MAMCO | Foto: Salvatore Di Nolfi / EPA

MAMCO in Genève

Zwitserlands jongste, maar ook grootste museum voor moderne kunst. MAMCO, een afkorting van Musée d’Art Moderne et Contemporain, is in 1994 gevestigd in een oude fabriek uit de jaren 50. Er hangt een grote variëteit aan moderne kunst en installaties van de jaren 60 tot nu, in een industriële setting. Bijvoorbeeld de Big Crunch Clock van Gianni Motti. Volgens (grove) schattingen houdt over 5 biljoen jaar de planeet op te bestaan en deze klok houdt de tijd die ons rest minutieus voor ons in de gaten.

Foundation Beyeler | Foto: Georgios Kefalas / EPA

Fondation Beyeler in Riehen 

Dit museum is alleen al van de buitenkant een plaatje, ontworpen door Renzo Piano. Het is vernoemd naar kunstverzamelaar Ernst Beyeler en huist zijn privécollectie. In ongeveer vijftig jaar tijd verzamelde Beyeler samen met zijn vrouw Hildy een enorme collectie van meer dan 250 moderne kunstwerken, van Van Gogh en Cézanne tot Malevich en Warhol. Er is daarnaast een deel van het museum gewijd aan tribale kunst uit Afrika, Oceanië en Alaska. Bezoekers kunnen de wisselende exposities bekijken, rondleidingen volgen of naar relevantie lezingen luisteren.

Openingsbeeld: Georgios Kefalas / EPA