Tussen kunst en kitsch: opvallende bouwwerken in Vietnam

Anne von Gleich

Vietnam staat bekend als het land met in nevel gehulde rijstvelden, diepe grotten en de meanderende Mekong. Deze natuurpracht wordt echter afgewisseld met een aantal bijzonder fotogenieke, architecturale verrassingen. Vrolijke bouwwerken die jouw reisalbum tot leven brengen. Wat leg jij als eerste vast: de vuurspuwende brug of toch de Crazy House?

Het opmerkelijke Crazy House combineert verschillende stijlen | Foto: AnnaART-foto / iStock

Crazy House in Dalat

De architectuurstijl van the Crazy House in Dalat valt nog het beste te omschrijven als een speelse mix van Escher, Gaudí en Alice in Wonderland; als je door dit bijzondere huis slentert, moet je oppassen dat je niet verdwaalt. Met kinderlijke verbazing beklim je de trappetjes, die je telkens ergens anders brengen dan je had verwacht: bij de giraffennek, een enorm spinnenweb of een kleurrijke gevel. Deze doolhofachtige creatie van architecte Dang Viet Nga is niet alleen een leuk openluchtmuseum, maar tevens een unieke homestay met tweepersoonskamers vanaf $35 per nacht.

Adres: 03 Huynh Thuc Khang St, Ward 4, Da Lat, Vietnam

Verlaten waterpark vlakbij Hue

De voormalige keizerlijke stad Hue wordt voornamelijk bezocht vanwege de Imperial City en de Khải Định tombes, maar steeds vaker ook vanwege een onbedoelde attractie: het verlaten waterpark Ho Thuy Tien. Het in 2004 geopende waterpark kostte 3 miljoen dollar, maar is nooit afgemaakt vanwege financiële problemen. In plaats daarvan is het nu een bizar, verlaten en ietwat griezelig waterpark waar gretig Instagramkiekjes worden geschoten. Een paar jaar geleden woonden er zelfs een paar krokodillen in de zoetwatermeren in het park, maar of het nu feit of fabel is; vrees niet. De overheid zou de reptielen uit veiligheidsoverwegingen verwijderd hebben.

Adres: het park ligt naast het meer Thuy Tien, taxichauffeurs zullen precies weten wat je bedoelt. Liever met de scooter? De meeste hostels helpen je graag met de route.

Ode aan Boeddha in Ho Chi Minhstad

Het culturele waterpark Suoi Tien, ook wel "de sprookjesstroom" genoemd, is het eerste ter wereld dat het thema "Boeddha" omarmt. Waar je in Disneyland kennismaakt met Pluto en Donald Duck, loop je hier heilige dieren zoals de draak, de eenhoorn, schildpad of feniks tegen het lijf. Het fantasierijke waterpark is een mengelmoes van de Vietnamese geschiedenis, folklore en natuurlijk Boeddha; zo komen sommige waterglijbanen rechtstreeks uit Boeddha’s baard. Hoewel het sprookjesgehalte redelijk hoog is, zijn de 1500 levende krokodillen in het Krokodillenrijk allerminst lieflijk.

Adres: 120 Hanoi Highway, Tan Phu Ward, District 9, Ho Chi Minhstad 70000, Vietnam

De drakenbrug bij Danang is een indrukwekkend gezicht | Foto: quangpraha / iStock

Vuurspuwende drakenkop in Danang

Danang is een van de belangrijkste havensteden van Vietnam, waar bereikbaarheid vanzelfsprekend hoog in het vaandel staat. Deze heuvelige, gele brug is het resultaat van een internationale ontwerpwedstrijd en verbindt de stad met de oostelijke kust. Wat dit bouwwerk zo speciaal maakt, is dat de drakenkop aan het eind (of het begin, het is maar hoe je het ziet) in staat is vuur te spuwen. Hoewel de vuurbal alleen gelanceerd wordt bij bijzondere gelegenheden is de brug zelf zeker ook de moeite waard: het geeft een behoorlijke kick om (achterop) een scooter over deze zesbaanse constructie rijden.

Adres: Nguyễn Văn Linh, Phước Ninh, Sơn Trà, Đà Nẵng, Vietnam

Meer Vietnam? De Ha Longbaai moet je zeker gezien hebben.

Openingsbeeld: Een meer klassieke Vietnamese bouwstijl, Linh Ung Pagoda in Danang | Foto: efired / iStock