Treed binnen: 3 schitterende Taiwanese tempels

Jasmijn Wijnbergen

Cultuur en religie kenmerken het wonderschone Taiwan. Het eilandje, dat onder Chinees gezag valt en door veel landen niet als onafhankelijke staat wordt erkent, kent tal van religieuze bouwwerken en tempels; het Taoïsme is er nog steeds breed vertegenwoordigd. Een ander veelvoorkomend geloof in Taiwan is het boeddhisme. Over het hele eilanden zie je hier de bewijzen van.

Longshan-tempel, Taipei

De Longshan-tempel in de Taiwanese hoofdstad Taipei, ook de Mengjia Drakenbergtempel genoemd, is misschien wel de mooiste en zeker de oudste tempel van de stad. Al in 1738 werd deze met draken versierde boeddhistische tempel gebouwd door de Han-immigranten uit China, midden in het oude centrum van Taipei. Van binnen is de tempel prachtig gedecoreerd: levendige schilderingen sieren de muren en ook het plafond is een waanzinnig kunstwerk.

Elke dag om 6, 8 en 17 uur drijft het geluid van hypnotisch gezang je tegemoet. Het is zeer indrukwekkend om de rituelen van de aanbidders van de zeegodin Matsu bij de kleurrijke tempel te zien.

De kleurrijke Dalongdong Baoan tempel | Foto: Angelafoto / iStock

Dalongdong Baoan tempel, Taipei

De indrukwekkende en kleurrijke Baoan tempel verrees rond het begin van de 19de eeuw; een aanzienlijk minder toeristische tegenhanger van de Longshan tempel. Ook dit heilige gebouw heeft een bijzondere architectuur: op elke hoek en in iedere nis prijkt een stenen leeuw of draak, tot aan de nauwkeurig gedecoreerde pilaren die het statige, sierlijke dak ondersteunen.

De tempel is vooral bekend van het Baosheng Cultural Festival, waarbij het Taiwanese volksgeloof in ere wordt gehouden. Tijdens het festival worden er prachtige shows gegeven, optochten met praalwagens gehouden en zelfs worden er seminars gegeven over Chinese medicijnen en behandelwijzen. Dit allen ter ere van Baosheng Dadi, de god van de geneeskunde die aanbeden wordt in dit heilige gebouw.

In het zuiden van Taiwan ligt het Fo Guang Shan klooster | Foto: stockinasia / iStock

Fo Guang Shan klooster, Kaohsiung

De ultieme manier om iets mee te krijgen van de echte religieuze cultuur op Taiwan is om naar het zuiden van het eiland af te reizen, namelijk naar Kaohsiung City. Hier ligt het Fo Guang Shan klooster, een fantastisch complex op een heuvel die uitkijkt over de rivier de Gaoping. Dit grootste klooster van Taiwan is open voor reizigers die geïnteresseerd zijn in de gebruiken en rituelen van de boeddhisten.

Openingsbeeld: RichieChan / iStock