Terug in de tijd in Turkije

Redactie Lonely Planet

Van klassieke steden verspreid langs de kust tot archeologische vindplaatsen die je terugbrengen naar de vroegste perioden uit het bestaan van de mens: de vruchtbare vlakten, hoge steppes en ruige bergen van Turkije zijn al van veel getuige geweest. Zelfs als je het land bezoekt om op het strand neer te strijken en van de zon te genieten, kun je vast wat tijd vrijmaken om een van deze historische plaatsen te bekijken. 

Ephesus

Een van ’s werelds best bewaarde steden uit het klassieke tijdperk, staat hoog op de lijst voor veel bezoekers aan Turkije. Hoewel Efeze een geschiedenis heeft die veel verder teruggaat in de tijd, zijn het de monumenten en gebouwen die werden gebouwd toen het onder de Romeinen bekend stond als de hoofdstad van Asia Minor die deze plek een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Turkije hebben gemaakt. Wandel langs het indrukwekkende marmer, de sierlijke pilarengevel van de bibliotheek van Celsus, langs het bordeel en de met fresco’s versierde huizen om een indruk te krijgen van het dagelijkse leven van de inwoners van de oude mediterrane wereld. 

Göbeklitepe

Op de top van de heuvel waar eeuwenoude megalieten staan, wordt je teruggebracht naar een van de vroegste culturele uitingen van de mensheid. De antropomorfe pilaren van Göbeklitepe in T-vorm met gebeeldhouwde details van gieren en vossen werden zo’n 12.000 jaar geleden gebouwd, in een tijd dat de mensen nog als jager-verzamelaars leefden. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een van de eerste plekken van de wereld die speciaal is ingericht voor aanbidding, waarmee het de aanname dat religie pas ontstond na de uitvinding van de landbouw ontkrachtte. Göbeklitepe behoort ook tot een van de meest recente Turkse toevoegingen aan het Werelderfgoed van UNESCO.  

Hattuşa

De Hettieten vormden de oude supermacht van Anatolië en in de 13de eeuw v.Chr. namen ze het op tegen de Egyptische Ramses II in de Slag bij Kadesh, die eindigde in ’s werelds eerste vredesverdrag. Tegenwoordig strekken de overblijfselen van Hattuşa, de hoofdstad van het Hettitische volk, zich uit over een heuvel omringd door de overblijfselen van enkele van de grootste verdedigingsmuren uit die periode. Voor de beste uitzichten loop je door de tunnel van de achterste poort, de monumentale trap op die over de door mensenhanden gemaakte heuvel naar de Sphinxpoort leidt. Vanaf hier bewonder je de heuvel die vol staat met verwoeste grote paleizen en tempels.

Openingsbeeld: Alexlukin/iStock