Tapas en Madrid: een gouden combinatie

Anne von Gleich
Tapas en Madrid: een gouden combinatie

Madrid is bij uitstek de plek om te genieten van tapas; kleine, Spaanse hapjes die geserveerd worden bij een glaasje wijn of bier. Het is een grote variëteit van vleeshapjes, crackers, kazen, maar ook kleine broodjes. De tapas staan midden op tafel en iedereen prikt z’n favoriete hapje van een schaaltje naar keuze. 

Typische tapas

Omdat Madrid zo’n grote en centrale stad is, zijn bijna alle soorten tapas uit elke windstreek van het land te verkrijgen. Waar je ook komt, ze schotelen je gegarandeerd tortilla de patata voor: een omelet van aardappelen, die soms gesneden en soms op een broodje geserveerd wordt. Een uitgesproken Madrileense tapa is patatas bravas: gefrituurde aardappeltjes, ondergedompeld in een hete paprikasaus. Vraag ook zeker om Iberico, vele mensen beschouwen dit als ’s werelds beste ham, die zowel los als in combigerechten besteld wordt. Een goed tapasrestaurant herken je overigens aan de hoeveelheid garnalenkoppen die je op de grond ziet liggen, het eten van gamba’s hoort er namelijk helemaal bij.  

Verschillende soorten tapas | Foto: carlosdelacalle / iStock

Tapas bestellen

In sommige tapasgelegenheden staan de hapjes uitgestald en kun je ze zelf uitkiezen en los afrekenen. Maar vaak wil je wel meer dan enkele hapjes en bestel je het grotere geheel, ook wel raciones genoemd. Dit is een rijk gevulde schaal met allerlei hapjes, waar je met een groep van vier zo’n vijf van bestelt. Tapas eten in Madrid is dus veel meer dan een culinaire ervaring; het is gezellig met z’n allen om tafel en praten over het leven. Als de avond verstreken is heb je je buik gevuld met heerlijke kaasjes, gehaktballetjes, pittige paprika en meer. Vaak worden de raciones geserveerd met gratis brood. 

Gratis tapas

De uitspraak is overal hetzelfde, maar de uitwerking is per deel van Spanje weer anders. Als je een biertje in Granada bestelt, krijg je allerlei gratis hapjes- in Barcelona niets. Madrid ligt hier een beetje tussenin: sommige gulle bars geven je een heerlijke bijpassende tapas bij elk biertje dat je bestelt. Dit gaat veel verder dan een simpel schaaltje olijven of een paar droge crackertjes: soms krijg je heerlijke omeletten en sandwiches. Op deze manier blijf je drinken op een gevulde maag en sprokkel je met wat geluk je hele diner bij elkaar. Vaak zijn de bieren ook redelijk goedkoop, waardoor dit de perfecte uitvalsbasis is voor de reiziger met een kleine portemonnee. 

Mercado de San Miguel | Foto: Caption

Tapasrestaurants in Madrid

Casa Gonzalez. Je wordt gelokt door de fotogenieke gevel en vrolijk betegelde interieur, je blijft er hangen voor de rijke verzameling aan conserven, kaas en vleeswaren. Deze bar, van de goedgehumeurde Paco, is werkelijk een toptent.
(Calle del León 12)

La Catapa: locals komen hier graag eten vanwege het grote aanbod tapas en de elegante uitstraling. Als je iets verder wil gaan dan de standaardtapas, is dit het juiste restaurant. (Calle Menorca 19) 

Bodega de la Ardosa: word verliefd op deze legendarische, 110 jaar oude bar, met haar torenhoge schappen met dranken, muren oude kiekjes en de gezellige zithoekjes. Oh, en voor de tapas natuurlijk. (Calle de Colón 13)

Casa de Abuelo: voor superieure zeevruchten kom je naar Casa de Abuelo, die meerdere locaties in de stad heeft. Hoewel de plek goedkoop is, zijn er uitsluitend statafels. (Calle de la Victoria 12)

Mercado de San Miguel: eigenlijk is dit een markt, maar wel de ideale plek om tapas te proberen. Tot 2 uur ’s nachts kun je alle stalletjes bij langs om je favoriete hapjes te kiezen. (Plaza de San Miguel)

Openingsbeeld: halbergman / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram